Katehetska nedjelja - biskupova poruka

Poruka mons. mr. Zdenka Križića za Katehetsku nedjelju
(26. nedjelja kroz godinu), 25. rujna 2016.

Na početku nove školske i katehetske godine srdačan pozdrav svim đacima, njihovim roditeljima, nastavnicima, katehetima i katehisticama, svećenicima, redovnicima i redovnicama i svim župnim i pastoralnim suradnicima!

Nova školska godina nosi sa sobom nove radosti i brige, nova otkrića i spoznaje, nova očekivanja i postignuća. l ova školska godina je "nova" kao što je nov i svaki naredni dan koji je potrebno ispuniti novim vrijednim sadržajima.

Na početku nove školske godine nameće se pitanje: Što će nam novog donijeti nova školska godina odnosno što ćemo novoga mi ugraditi u nju? Mi vjernici novu školsku godinu doživljavamo kao novi Božji dar, novi talent koji smo primili, novo Božje povjerenje prema svakome od nas, povjerenje da ćemo u njoj uspjeti ostvariti kvalitetniji životni korak u našoj ljudskoj i duhovnoj izgradnji.

Nije nova školska godina ona koja, sama po sebi, donosi nešto vrijedno novo, nego je ona ta u koju mi moramo ugraditi nešto novo, neku dodatnu vrijednost. Talent koji od Boga primamo ne smije ostati zakopan, nego ga moramo, u suradnji s Bogom, razvijati i umnažati. Nova godina bit će nam nova ako u nju unesemo nešto novo što je vrijedno i plemenito. Ona će nam donijeti ono što u nju ugradimo.

Samo marljivim i zauzetim radom u školi i na svakom drugom području života, naš se život mijenja, postaje ispunjeniji, sve noviji.

Zajedno sa zauzetim radom na ispunjavanju svojih školskih ili radnih obveza, treba ići i zauzetost na izgradnji svoje vlastite nutrine, svoga srca. Mi vjernici znamo da se to ne može potpuno ostvariti bez Boga. To je ono što se zove duhovnost.

Isus govori o srcu kao središtu ljudskog života. Kad je srce izgrađeno i plemenito, onda je čovjek uistinu velik, sposoban izgrađivati ljepši i pravedniji svijet. Kada se srce zapusti i deformira onda iz njega izlazi ono najgore što može zagorčiti život samoj osobi i mnogima oko nje.

Isus vidi cijeli problem čovjekova grješnog opredjeljenja u njegovu deformiranom srcu. U polemici s pismoznancima i farizejima, s obzirom na čisto i nečisto kada je riječ o hrani, Isus odlučno ustvrđuje: "Poslušajte i razumijte! Ne ukalja čovjeka ono što na usta ulazi, nego ono što na usta izlazi... Što izlazi iz usta, izlazi iz srca, i to ukalja čovjeka. Jer iz srca izlaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To ukalja čovjeka" (Mt 15,10-20).

Mudrac Sirah veli: "Srce mijenja lik čovjeku, bilo na dobro bilo na zlo" (Sir 13,25). Iz toga se vidi kako je glavni problem, u odgoju čovjeka odgoj njegova srca. Samo fino formirano srce daje mogućnost osobi da u životu dobro vidi i bude sposobna spoznati ono što je dobro i opredijeliti se za to.

I za vjeru je to od presudne važnosti. Isus proglašava blaženima one koji su čista srca jer će oni moći Boga gledati. To znači da je samo osoba finog srca sposobna vidjeti, čuti i razumjeti Boga.

Ovdje je velika odgovornost roditelja, nastavnika, vjeroučitelja i starijih osoba u odnosu na djecu i njihovu vjeru. Oni su odgovorni za formiranje dječjeg srca da bi djeca bila sposobna ispravno čuti Boga i čuti bližnjega te slijediti u životu glas dobre savjesti.

Sveto pismo ističe na više mjesta tu istinu, tj. ako se čovjekovo srce ne formira u mladosti, postoji opasnost da ostane trajno deformirano. Iz takvog stanja donosit će deformirane zaključke što će se negativno odraziti na životnu praksu, na odnos prema Bogu i ljudima. Mudrac Sirah kaže: "Ako za mladosti nisi ništa sabirao, kako ćeš išta naći u starosti" (25,3). To vrijedi na planu bilo koje krjeposti. U starosti se živi od onih vrijednosti koje su se postigle u mladosti, počevši od djetinjstva.

Stoga, u novoj školskoj i katehetskoj godini Bog traži od svih nas, napose od roditelja, nastavnika i vjeroučitelja, veliku zauzetost u smislu vjerničke i sveljudske formacije djece. Jer djeca su, kako je napisala Sveta Mala Terezija, kao vosak u koji se lako mogu utisnuti krjeposti, ali i mane. Onim što u dječja srca utisnemo sada, bit će obilježena cijeli život. Budimo, što je moguće više, svjesni te velike odgovornosti pred Bogom da ne bismo zbog naših propusta danas, ispaštali sutra, i mi i naša djeca.

Neka dragi Bog prati svojim blagoslovom vaš rad na tom polju, dragi roditelji, nastavnici i vjeroučitelji, da bi nam djeca uzrasla u plemenite ljude na ponos Crkve i naroda.

Sve vas usrdno pozdravljam i svakodnevno Bogu prikazujem.

Mons. Zdenko Križić, biskup

Katehetska nedjelja - biskupova poruka
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>