Uskrs (B), 8. travnja 2012.

1. Uskrs se slavi tjedan dana – kroz cijelu Vazmenu osminu u Predslovlju molimo: "Uistinu je dostojno i pravedno, pravo i spasonosno, da tebe, Gospodine, u svako doba, a osobito DANAS, svečanije slavimo…!" Nakon toga Uskrs slavimo svake nedjelje.

Na Uskrsni ponedjeljak misa je u Kompolju u 10,00 sati. Sljedeća nedjelja je 2. vazmena – u puka zvana Mali Uskrs ili Bijela nedjelja. Sv. misa u Kompolju u 10,00 sati. Sljedeća sv. misa u Brlogu je 29. travnja u 14,30 s.

2. Prenosim vam pozdrav i čestitku vlč. Mile Rajkovića, bivšega župnika. U subotu smo bili zajedno u župnoj crkvi u Brlogu – vlč. Mile je angažirao svoga rođaka da nam osposobi elektronsko zvono pa smo zajedno bili gore u zvoniku (to sam fotografirao).

3. Podsjećam da su prijave za Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku (subota i nedjelja, 5. i 6. svibnja), moguće do 14. travnja.

4. Planovi i radovi za podizanje križa ispred crkve u Kompolju (koji nam je iz Njemačke dovezao i darovao naš župljanin Joso Nikšić) ponovno su nam se poremetili. Ali sada u pozitivnom smislu… Posljednji plan bio je da ćemo križ podići do Sv. Jurja. Međutim, dogodilo se iznenađenje… (o tome pročitajte u Novostima).

U Brlogu, kako je već najavljeno, Biskupija je odobrila početak obnove "kvartira", tj. župnog stana, jer župa ni župljani nemaju ni jedan prikladan prostor u kojemu se mogu održati neki radni susret ili najobičnije druženje poslije mise. Već su poduzeti koraci za pribavljanje potrebne projektne dokumentacije i troškovnika pa se nadamo što skorijem početku radova.

5. U petak, 14. travnja, u Otočcu u Gackom pučkom otvorenom učilištu u 19,00 sati održava se tribina "Mladi petak", koju organiziraju Župa Presv. Trojstva i Grad Otočac. Gost i predavač je studentski kapelan u Zagrebu don Damir Stojić, a tema je "LJUBAV I SEKSualnost u Božjem naumu". Tema je korisna i bit će zanimljiva svima, a posebno mladima.

6. U ime svih župljana i u svoje ime, zahvaljujem svima koji su se na bilo koji način angažirali da proslava svetih dana u Velikom tjednu protekne u redu i dostojanstvu. U Kompolju su svoj doprinos dali mnogi, posebno kao čitači, pjevači, "apostoli", ministranti… Crkvu su, već prije Cvjetnice, kao asistenti mežnjarice Mire, očistili, oprali i "namirisali": Katarina Fajdetić, Suzana Ručić, Ivana Odorčić, Marija Odorčić, Tomislava Maratović, Katarina Kranjčević, Glorija Kranjčević i Marija Rubčić). Za animiranje pjevanja tijekom svih obreda već se okupio mali zbor, a posebno su se angažirale Katarina Kranjčević i Marija Odorčić (još jednom hvala časnoj Krešimiri na trudu u uvježbavanju programa). Posebno i dodatno trebamo zahvaliti našoj mežnjarici Miri Kranjčević (koja se pored svih obveza angažirala i kao komentator), kao i cijeloj njezinoj obitelji, za sav trud i marljivost ter nastojanje da uvijek sve funkcionira perfektno.

U Brlogu također zahvalu zaslužuje nova mežnjarica Mira Perković, kao i njezine kćeri Ivana i Jasna, nove (i prve!) ministrantice, zatim članovi ŽPV – koji su se na Vel. petak angažirali u čitanju Muke po ulogama, pri čemu posebnu zahvalnost zavrjeđuju vjeroučitelj Berislav Kostelac i Tomislav Jurković (student u Zagrebu). Za procesiju na Cvjetnicu okoliš crkve uredili su Željko Zubčić i Josip Anić, a za animiranje pjevanja na Cvjetnu nedjelju i na Uskrs zahvaljujemo časnoj Krešimiri iz Otočca.

7. Opet potičem – čitajte katolički tisak! Ponavljam: vjersko neznanje je veoma veliko (na to i Papa upozorava)! Čitanje razvija 'moždane vijuge', gledanje televizije zaglupljuje. Tko ne čita – umire glup! Čitajte Bibliju, dobre knjige i katolički tisak!

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>