'Obiteljska Jurjeva' i predstavljanje kandidata za sakramente

U Kompolju je na Bijelu nedjelju, 28. travnja 2019., bilo višestruko slavlje. Prvo, kao 2. vazmena nedjelja, pučki rečeno to je tzv. Mali Uskrs, a službeno to je također Nedjelja Božjega milosrđa. Uz to, kompoljska župna zajednica na najbližu nedjelju ili onu koja dolazi nakon 23. travnja, prenosi vanjsku proslavu suzaštitnika župe Sv. Jurja mučenika. A kao treća posebnost, bilo je predstavljanje kandidata za slavlje sakramenata Prve pričesti i Krizme (iz župa Kompolje i Brlog).

Predvoditelj slavlja, s kojim su koncelebraciji bili švički župnik vlč. Mile Rajković (prvi put nakon operacije srca) i domaći župnik don Anđelko, bio je mons. Milan Šimunović. U propovijedi na temelju misnoga evanđelja, koje opisuje slučaj "nevjernog Tome", mons. 'Domaći' je govorio o pouskrsnoj tjeskobi i preplašenosti svih Isusovih učenika, iako je njih desetorica čulo i vidjelo da Isusa nema u grobu i da im se 'ukazao', te o jednome, konkretno Tomi koji nije vjerovao pričanju i oduševljenju kolega dok ne dodirne Isusove rane i sam se uvjeri. "Upravo je taj Isusov učenik posebno zanimljiv", istaknuo je propovjednik, "jer ne želi vjerovati dok sam sve ne provjeri, poput dobroga dijela naših suvremenika, čak i onih koji se smatraju vjernicima.
Uostalom, sumnja i svojevrsni otpor normalna su pojava u našemu životu i zbog toga se nikoga ne smije olako otpisivati. Naprotiv, Tomi odajemo priznanje što je, makar jako sumnjajući, ipak zaključio da nakon nekoga vremena ipak treba doći u društvo svojih 'kolega' da vidi što se to događa. I tada doživljava susret s Uskrslim. A ostaloj desetorici ide svaka pohvala što 'sumnjivca' nisu odbacili", rekao je mons. Šimunović, posvješćujući kako upravo takav postupak poruka i pouka svakoj župnoj zajednici, koja mora podnijeti da neki u njezinoj sredini ne mogu razumjeti njezino oduševljenje za Isusa i sudjelovati u radosti vjere.
"To znači da se u Crkvi ne smije nikoga isključivati, pogotovo se nikome ne smije izravno reći da tu više ne spada, čak ako možda i godinama ne dolazi na misu i nije kadar dijeliti iskustvo ostalih. Naime, činjenica je da se mnogi 'sumnjivci' znaju povremeno navratiti u zajednicu (pa makar i kao 'godišnjaci'), ali presudno je da imaju prigodu doživjeti da u tu sredinu svatko može doći sa svojim 'ranama' odnosno da je to zapravo zajednica ranjivih i ranjenih. U njoj dakle pojedinci mogu 'pokazati svoje rane', računajući na razumijevanje drugih, uvjereni da se tu mogu liječiti, umjesto da im se rane povećavaju ako čuju da ih se ogovara i sl.", poticajno je i konkretno obrazložio propovjednik.

Stoga nam, nastavio je mons. Šimunović, Isusovo uskrsnuće želi približiti svijest da smo mi - od sada Isusovo tijelo, njegova zajednica, njegovo 'izranjeno tijelo' - zajedništvo u kojem pojedinci mogu slobodno i otvoreno progovoriti o 'svojim ranama' koje uranjaju u Isusove proslavljene rane (o kojima svjedoči i simbolika Uskrsne svijeće), a On ih 'liječi' te tako omogućuje da i one budu 'proslavljene'. "To je izvor radosti vjernika koji, premda grješni, mogu biti uvjereni da svoje rane mogu pridružiti Isusovima. I tu se događa susret, kao što se dogodilo i s apostolom Tomom. Nije doživio skandaliziranje nad svojim sumnjama i udaljavanjem (što se danas nažalost među kršćanima često događa), već prihvaćanje od onih koji su imali slične, makar prikrivene rane. Ali tu je dobio šansu da zajedno s drugima Isusa vidi te čak i dotakne", naglasio je propovjednik, istaknuvši kako se upravo to što je doživio apostol Toma nama najbolje događa na svetoj misi, posebice u svetoj pričesti.
"Zato smo, kao oni koji se spašavaju u susretu s Isusom, pozvani pomoći svima, osobito djeci i mladima koji se pripremaju na sakramente te njihovim obiteljima, da dožive svetu misu kao susretanje u Crkvi s uskrslim Isusom i drugom ranjenom ili ranjivom braćom, ali na koncu oduševljenom. Jer Isus ima u nas povjerenje, kao u svoje prve učenike koji se u više slučajeva nisu pokazali 'na visini zadatka', ali su ipak povjerovali i ustrajali. On ih, kao i nas danas, upozorava da ne budu nevjerni te ih šalje da šire Radosnu vijest o njegovu uskrsnuću i mogućnosti 'liječenja svojih i drugih rana' (osobito grijeha), štoviše da žive u vjeri u mogućnost proslave odnosno spasenja", istaknuo je mons. Šimunović te na koncu istaknuo kako smo preko apostola to isto poslanje od Isusa dobili i mi, tj. današnji kršćani.

Nakon Popričesne molitve, predvoditelj misnoga slavlja je okupljenim vjernicima uime župnika predstavio kandidate za slavlje sakramenata Prve pričesti i Krizme iz župa Kompolje i Brlog, koji zajedno sa svojim obiteljima žele da budu uvršteni u one mlade koji će (26. svibnja) biti krizmani te u onu djecu koja će (2. lipnja) po prvi put pristupiti Gospodnjemu stolu na slavljima u Kompolju. Svi su kandidati za sakramente prozvani imenom i prezimenom – osmero krizmanika (po četvero iz Kompolje i Brloga, a navedeni su i njihovi kumovi) te četvero prvopričestnika (troje iz Kompolje i jedno dijete iz Brloga), a oni su, odgovorivši "Evo me!" po redu izišli ispred oltara, gdje ih je župnik don Anđelko pozdravio, pohvalio i krizmanicima podijelio obrasce molbe koju upućuju biskupu za krizmu.
To su: Anamarija Nikšić, Kompolje (kuma: Ana Pavlović iz L.Lešća), Dorotea Jurković Rajačić, Brlog (kuma: Ksenija Jurković iz Brloga), Klara Jurković, Brlog (kuma: Ena Perišić iz Korenice), Mario Tomljanović, Kompolje (kuma: Danijela Lončar iz Otočca), Matea Fajdetić, Kompolje (kuma: Elena Cvitković iz Kompolja), Mihaela Jurković, Brlog (kuma: Željka Grbac iz Gospića), Sandra Jurković, Brlog te Valentina Kranjčević (kuma: Danijela Tonković iz Otočca).
A prvopričestnici su: Dominik Šimunović (iz Kompolja), Lukrecija Anić (iz Brloga) te Nika Perišić i Stipe Orešković (iz Kompolja).

Potom je župnik potaknuo njihove roditelje i obitelji te cijelu župnu zajednicu da budu djeci podpora u vjerskom rastu, a poglavito u svibnju tijekom završnih priprema za slavlja te je pozvao i kumove da im se pridruže nedjeljom na misnom slavlju i katehezi. Zatim je zazvao Božju zaštitu i milosrđe na sve, a osobito na djecu i mlade, kako bi svi porasli u svijesti da, poput apostola Tome, više shvate kako Isusa neće pravo susreti ako ne dođu u svoju zajednicu, na nedjeljnu misu, gdje je pravo mjesto za susret s Kristom i braćom u vjeri. Župnik je molitvu zaključio zazivom da Gospodin blagoslovi sve nazočne, osobito kandidate za svete sakramente te svima dade snage da poput Sv. Jurja mučenika izdrže na putu vjere.

Druženje je nastavljeno u kvartiru, uz razgovor, kolače i 'grickalice' te piće koje su pripremile mame naših krizmanika i prvopričestnika.

Utorak, 30. Travanj 2019.

'Obiteljska Jurjeva' i predstavljanje kandidata za sakramente
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>