Radost Prve sv. pričesti – na licima i u srcima svih sudionika

Uvijek posebno radostno i dirljivo slavlje Prve svete pričesti, u Kompolju je – za župe Kompolje i Brlog – u nedjelju 2. lipnja okupilo veliki broj vjernika, poglavito članova obitelji naših prvopričestnika, kao i njihovih kumova, rodbine i prijatelja.

Euharistijsko slavlje predvodio je, u zajedništvu sa župnikom don Anđelkom, naš 'Domaći' odnosno mons. Milan Šimunović. Prvopričestnici – Dominik Šimunović, Nika Perišić i Stipe Orešković iz Kompolja te Lukrecija Anić iz Brloga – zajedno sa svojim roditeljima, ministrantima i svećenicima, su procesijom iz kvartira ušli u crkvu praćeni pjesmom Naša srca vatrom gore, koju je vodio župni zbor s Glorijom Kranjčević za orguljama.

Predvoditelj je u propovijedi, na temelju Isusova poziva učenicima da budu jedno poput Njega i Oca, izrazio radost što župna zajednica može danas primiti u svoje euharistijsko zajedništvo svoje najmlađe članove. Naime, nije dovoljno poznavati Isusov nauk već je nuždno ući u zajedništvo s Njime i s braćom i sestrama u vjeri. A to se najbolje ostvaruje u blagovanju Kristova Tijela odnosno u svetoj misi. To je toliko bitno da je Isus u više navrata rekao da tko ne blaguje njegovo Tijelo i ne pije njegovu Krv nema u sebi života. Očito se misli na prihvaćanje Isusa u cjelini, a to znači na upijanje odnosno usvajanje njegove riječi, Njega kao osobe i Spasitelja, što se na poseban način očituje u 'znaku Kruha' koji nam je ostavio na Posljednjoj večeri kao svoje Tijelo, kao izraz najveće ljubavi.
Zato treba sve učiniti da možemo sjesti za Njegov stol, ne samo slušati ga nego i pričestiti se. Otud presudna uloga roditelja da upravo to čine pa da djeca shvate kako je to nešto jako važno, kada se obitelj nedjeljom okuplja oko Isusova stola. Zato je lijepo bilo vidjeti u pripravi za Prvu pričest kako su roditelji došli na slavlje sakramenta pomirenja i kako će danas zajedno s djecom sudjelovati na Isusovoj Gozbi ljubavi, a onda bi to trebali činiti svake nedjelje. Osobito je važno da se uključe i očevi. Lijepo je da su se roditelji povremeno okupljali zajedno s djecom na obiteljskoj katehezi, što treba nastaviti i poslije Prve pričesti, počevši od jeseni.
Sudjelovati i osjetiti zajedništvo s Isusom mogu samo oni koji u Njega vjeruju i zato se danas On usrdno obraća nama kao svojim učenicima, štoviše prijateljima, da gajimo to zajedništvo s Njime i međusobno. Šteta je što je dio naših župljana zapustio zajedništvovanje s Isusom u crkvi i zato se nije čuditi što je sve manje zajedništva i u redovitom životu. Jer pravoga zajedništva nema ako nije utemeljeno na Isusu. Iskustvo kaže da napreduju samo one zajednice i obitelji koje njeguju zajedništvo s Isusom na nedjeljnoj euharistiji i onda ih to zajedništvo povezuje u njihovoj obiteljskoj radosti.

Nakon Popričestne molitve naši su prvopričestnici izveli pred oltarom dvije recitacije – jedna je bila njihova zahvalna molitva upućena Isusu, a druga, njihova poruku upućena roditeljima. Zatim je Sanela Perišić uime roditelja naših prvopričestnika izrekla dirljiv pozdrav s jakim porukama, čestitkom i zahvalom i djeci, i roditeljima, i svećenicima i cijeloj župnoj zajednici…

"Dragi naši prvopričesnici, dragi roditelji, braćo i sestre, danas smo se ovdje okupili kako bi našu djecu priveli drugom najsvečanijem činu u njihovom mladom životu, drugom sakramentu. Prva sveta Pričest nije i ne smije biti samo jedan dan i jedan trenutak u životu naše djece, ne smije biti samo obveza nakon koje slijedi zabava. Prva sveta Pričest naše djece zapravo je dokaz roditelja da djecu žele izvesti na pravi put, da svojoj djeci žele da slijede Gospodina onako kako je on to rekao na svojoj Posljednjoj večeri.
Draga djeco, današnjim činom utabajte staze Gospodinova puta, današnjim činom mi roditelji, učimo vas kako vi jednoga dana trebate učiti svoju djecu, onako kako su nas učili naši roditelji, da naučite da su obitelj, Nedjelja i sveta Misa dio života kršćana bez čega ništa ne bi imalo smisla.
Dragi roditelji, danas ste pokazali da unatoč svim nedaćama, obavezama i brigama koje život nosi, svoju djecu dovodite na pravi put i potvrđujete želju da slijede Gospodina. Dragi naš Velečasni, dragi naš Domaći, danas ste kao i mnogo puta do sada dokazali da su vam u vašem pozivu, uz sva dobra djela koja činite, djeca izuzetno važna. Svih ovih mjeseci nadljudski ste se trudili da nas roditelje i našu djecu dovedete ovdje gdje smo danas, pred Gospodina, spremne da još jednom potvrdimo želju da nam On bude zvijezda vodilja, od srca Vam hvala na tome. Dragi prvopričesnici, neka vas na vašem putu prate sreća i veselje, svjetlost Gospodnja i snaga Duha Svetoga, činite dobro i zapamtite da se svako učinjeno dobro još boljim vrati. Sretno!"

Potom župnik don Anđelko pozdravio sve vjernike, poglavito obitelji prvopričestnika i čestitao im taj veliki dan, kao i vjeroučitelja Berislava Kostelca, a onda je pročitao redovite župne obavijesti te krizmanicima (kako je najavljeno u prošlu nedjelju na dan slavlja sakramenta Potvrde) podijelio Uspomene i darove. Zahvalio je svima koji su pridonijeli ljepoti toga slavlja, a posebno obrtu Elene i Ivana Marunčić iz Omiša, koji su našim prvopričestnicima darovali prekrasne umjetnički izrađene svijeće.

Predvoditelj mons. Domaći na koncu je, prije blagoslova, najprije djeci i njihovim obiteljima a potom župnoj zajednici čestitao taj veliki dan. Zaželio je također i potaknuo sve neka se potrude da se euharistijska radost nastavi na redovitim nedjeljnim susretima, što će biti i jamac radosti svakog pojedinog vjernika i svake obitelji, ali i snažan odgojni čimbenik za prvopričestnike i svu djecu.

Dok se pjevala završna pjesma fotograf Milan Krznarić i nekoliko roditelja mobitelima su fotografirali prvopričestnike i svećenike, a potom se slavlje nastavilo u radosti za obiteljskim stolovima kod kuće ili u restoranu, već prema tome kakve je tko mogućnosti imao. Svi su, što je veoma važno – i djeca i gosti i prisutni vjernici – radošću na licima svjedočili ljepotu današnje euharistije, koja – kako su svi poželjeli – neka trajno ostane u srcima svih sudionika ovogodišnjega prvopričestničkog slavlja!

Četvrtak, 6. Lipanj 2019.

Radost Prve sv. pričesti – na licima i u srcima svih sudionika
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>