Reakcije na Izjavu Komisije 'Iustitia et Pax' o tzv. pandemiji

Poštovani vjernici,
Nakon što je 17. rujna 2020., s podpisom mons. Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkoga, predsjednika Komisije HBK Iustitia et Pax, objavljena Izjava o "pandemiji bolesti covid-19", ne prestaju komentari, osvrti, osude, pohvale... odnosno javna debata o stavovima koje je to tijelo HBK zauzelo prema problemu s kojim se cijeli svijet trenutno suočava.

Cjelovita izjava Komisije Iustitia et Pax (Pravda i mir) dostupna je preko poveznice: https://ika.hkm.hr/iustitia-et-pax/izjava-komisije-iustitia-et-pax-pandemija-bolesti-covid-19-ispit-solidarnosti-i-bratstva/ a ovdje vam, kao zrelim kršćanima prenosimo dvije podpuno različite reakcije na odnos Crkve prema trenutno "najvećem globalnom problemu" - pandemiji... Prvu reakciju, koja ostavlja dojam goleme razočaranosti i čak ogorčenja, objavila je u obliku otvorenoga pisma magistrica znanosti Arna Šebalj (također u ime mnogih svojih prijatelja i znanaca katoličkih intelektualaca).

Drugu, veoma osjećajnu, s mnogo zabrinutosti za svoju djecu i hrvatsku budućnost, s velikom je obzirnošću - čak sedam dana prije objave Izjave Komisije HBK! - uputila poznata hrvatska glazbena umjetnica, ujedno pedagog i novinarska djelatnica Eva Kirchmayer Bilić. Pročitajte oba pisma te mirno i s poštovanjem prema našim pastirima o svemu dobro promislite, ostajući i dalje duboko u molitvi za cijelu Crkvu i naš hrvatski narod.

Vaš župnik don Anđelko

---------------------

OTVORENO PISMO HBK I ČLANOVIMA IUSTITIA ET PAX
(mr. sc. Arna Šebalj)

Dragi „naši Pastiri",
Svoje ste stado prepustili vučjem čoporu već na samom početku ovoga ludila. Čak i prije nego je okultna oligarhija, preko svojih slugančića u našoj domovini, to od vas zatražila, pohitali ste zatvoriti crkve. I uskratili nam tako jedino pravo utočište i utjehu. A nije da vam nismo dali znati koliko ste nam potrebni! Još 1. travnja 2020.

Sada zabiste još jedan (možda i zadnji) čavao u lijes u kojemu smo se našli, čak još donekle živi. Možda ne zadugo. Još jednom ste ubili Krista. Od Njegove Crkve i Obreda načinili ste nevjernički performans. Odmetnuli se od vjere i vjernika. Zaboravili koje vam je poslanje. Što vam ni vjernici ni Bog ne mogu oprostiti. Stavljajući maske na lice, pokazali ste da nemate ni vjere ni obraza. Niste više sol, ako ste ikad i bili. Imate li oči i uši? Vidite li i čujete li vapaje starih i bolesnih u domovima pretvorenim u konclogore? Nevinu dječicu kojoj oduzimaju djetinjstvo i budućnost? Obitelji koje se raspadaju? Vojsku nesretnika kojima oduzimaju pravo na slobodu, dostojanstvo, pravo na rad i normalan život, uništavajući im istodobno zdrav razum. Umjesto da ustanete protiv ovoga neviđenog terora u vidu transhumanog tehnološkog totalitarizma, vrišteći do Neba, vi (govorite) o "širenju teorija zavjere"! Komu služite?! Pedofilsko-sotonističkoj okultnoj oligarhiji, ili svome narodu? Od sramote i stida ne biste više smjeli na svjetlo dana. Vaša je izdaja možda i gora od Judine. Nemojte misliti da će biti: "Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine!" Sve je vama više nego znano. Da ovo neviđeno ludilo nije nikakva pandemija, pa čak niti epidemija, shvatio je već i čoban kod ovaca u Mrduši Donjoj. Uz dužno poštovanje svim čobanima.

Možda vam je neobično što smo riječi naši Pastiri stavili u navodnike. Učinismo to jer više niste ni naši, ni Pastiri. Ne trebamo vas. Kao što ni vi ne trebate nas. Odmetnuli ste se od Krista i Njegovoga nauka, a priklonili onima koji vode rat protiv Čovjeka, stvorenog na sliku i priliku Božju. Bilo bi stoga najbolje da se samodokinete.

Mi se pak, ni u snu, ne mislimo od Boga odmetnuti. Potrudit ćemo se utjehu pronaći i svete sakramente primati kod svećenika koji nisu pokleknuli pred palim anđelima. Po milosti Božjoj rođeni smo kao ljudi. Potrudit ćemo se i ostatak ovozemaljskog života odživjeti po prirodnim i Božjim zakonima. Jednako tako i umrijeti. Vi ste pak odabrali suprotno tomu.

Neka se Svevišnji smiluje i vama i nama. Svakom prema zaslugama.
U nagovještaju Kristovoga drugog dolaska,
sedam mjeseci od početka globalnog ludila,
17.9.2020.

Arna i prijatelji

-------------------

LJUBLJENA MOJA CRKVO,
jedna, sveta, katolička i apostolska…
dragi biskupi, svećenici, redovnice, redovnici… Crkve u Hrvata i cijeloga svijeta,

Kao i milijuni roditelja diljem svijeta, kao i naše države Hrvatske, i ja sam jedna od onih koja, uz obiteljske i profesionalne obveze, svakodnevno sastavlja pisma, proučava zakone, deklaracije, konvencije, ustave, pravilnike… i šalje ih 'relevantnim institucijama', dižući glas za našu djecu, a protiv nenormalnih, zastrašujućih, bizarnih i nadrealnih pojava kojima smo, posebice tijekom proteklih tjedan dana, otkad je počela nova školska godina, svi svjedoci.

Slušam zastrašujuća svjedočanstva roditelja, potpuno nenormalnu situaciju koja se u školama događa od ponedjeljka 7. rujna, od kojih je (zasad) najstrašnije da djecu, koja ne žele na likovnom crtati masku, ili ju nacrtaju kao da 'plazi jezik', učitelji i ravnatelji šalju psihologu (kome ovdje zapravo treba psiholog?!) i zovu roditelje. (Ne moram govoriti što se sve do prije nekoliko dana proglašavalo umjetnošću, a 'umjetnike' nitko ne šalje psihologu zbog njihovih antiumjetničkih radova). Ravnatelji prijete roditeljima da će zvati 'nadležne' (nije li to termin iz prošlog komunističkog, totalitarnog sustava?), ukoliko ne budu poštivali 'mjere'. Naglašavam, ne Zakon, nego 'mjere'. Pa zar svaka majka ne zna prepoznati simptome kada joj je dijete bolesno i ima temperaturu? Kojega li apsurda, djeca iz svojih školskih torbi vade prljave maske i stavljaju ih na usta i tako svaki dan. Pa zar to nije isto kao da samu unutrašnjost torbe stavljaju na lice, nos i usta? U parku se igraju zajedno, a ispred škole jedni druge opominju da se odmiču jedni od drugih!? I to, uvjeravaju nas neki, koji tvrde da se brinu za njih više nego mi roditelji, zbog sigurnosti i zdravlja?! Zar od zdravih moramo učiniti bolesne? Zdravstveni sustav zapostavlja liječiti ljude koji traže preventivne i kontrolne preglede!

Mi roditelji postavljamo zdravorazumska pitanja, na nelogične, apsurdne, licemjerne kriterije, odluke i pojave, na koja nam nitko ne daje odgovore, a one koje dobivamo nemaju smisla, niti zdravoga razuma. Je li itko postavlja pitanje kako će ove 'mjere' utjecati na psihofizički razvoj i zdravlje djece i mladih? Temeljno pitanje je tko će odgovarati za psihosomatske posljedice koje će se pojaviti u budućnosti, ponajprije kod naše djece? Ovo i još brojna druga zdravorazumska pitanje postavila sam pismeno i pokušala usmeno na roditeljskom sastanku, na kojemu mi je ravnatelj… rekao neka se obratim nadležnom ministarstvu... Pa zar to nije obveza i nastavnika, pedagoga, psihologa, odgajatelja, ravnatelja, a ne roditelja, da sada po cijele dane proučavaju propise i zakone kako bi dokazali svoje i dječja prava na slobodu kretanja i disanja, te zaštiti privatnih podataka?

Pozivam se na: Deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o pravima djeteta, Ustav Republike Hrvatske, Kazneni zakon RH, Zakon o odgoju i obrazovanju i zaključujem da se u stvarnosti koju živimo ovih dana krše temeljna ljudska i dječja prava.
Znam, draga moja Crkvo, da i sama trpiš i usrdno moliš Gospodina da ova pandemija straha što prije prođe i da nam svima Bog daruje snage da ovo stanje strpljivo podnosimo, izdržimo, ne gubeći nadu, opirući se strahu koji nije od Boga, prihvaćajući i uzdajući se u Njegovu Providnost.

Molim te, Crkvo, podigni svoj glas u zaštitu djece i obitelji; u zaštitu naše budućnosti, kako bi nam duša, duh, um i tijelo ostali zdravi, normalni.
Jer ovo zaista nije normalno!

U molitvama i vapajima Bogu i Blaženoj Djevici Mariji, Sv. Marku Križevčaninu na čiji je spomendan počela školska godina, kao i uz Rođendan Blažene Djevice Marije.

Eva Kirchmayer Bilić, majka četvero djece

Na spomendan Sv. Nikole Tolentinskog i drugih brojnih mučenika
Zagreb, 10. rujna 2020.

Ponedjeljak, 21. Rujan 2020.

Reakcije na Izjavu Komisije 'Iustitia et Pax' o tzv. pandemiji
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>