Pozdrav i blagoslov!

Draga braćo i sestre, poštovani vjernici i posjetitelji kompoljske župne mrežne stranice - dobro došli u našu "virtualnu crkvu"!

Svrha pokretanja ovoga portala – iako je naša župa 'mala' – jest najprije duhovna izgradnja ter informiranje i međusobno povezivanje župljana naših dviju župa – Kompolja i Brloga. Uz to, žarko želimo 'umrežiti' ter svojemu rodnom mjestu privući sve Kompoljčane ma gdje bili, tj. barem na ovome virtualnom mjestu okupiti diljem naše Domovine i širom svijeta rasutu "kompoljsku djecu" ter im otvoriti prozor i vrata naše crkve i našega "župnog dvorišta".

Također, osim htijenja da što više doprinesemo izgradnji našega zajedništva – obiteljskog, župnog, dekanatskog, biskupijskog, nacionalnog, općecrkvenog – želimo cijelom 'globalnom selu' učiniti dostupnim barem dio bogate duhovne i kulturne baštine koju imamo.

Velika nam je i posebna želja učiniti ovo virtualno 'mjesto' susretištem naših mladih župljana – Kompolja i Brloga, a također i katoličke mladeži Otočkoga dekanata i cijele naše Biskupije. Zapravo, želimo da naši mladi vjernici – kao što to čine na famoznom Fejsbuku radi "druženja", razmjene informacija… ili tek obične zabave – pomoću ovoga medija obogate jedni druge darovima koje im je Gospodin dao, a starijima i svim ljudima dobre volje pokažu razloge kršćanske nade koju u sebi nose.

Kršćanima je korištenje svakog medija također "misijsko poslanje" odnosno mogućnost za evangelizaciju – za širenje Kristove Radosne vijesti. Sv. Pavao - najveći misionar i evangelizator u povijesti Crkve, koji reče: "Jao meni ako evanđelja ne navješćujem" (1 Kor 9,16) – bio je duboko svjestan da je Isus i nama zapovjedio ono što je rekao na kraju apostolima: "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju! (Mk 16,15) ter: "Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode (Mt 28,19). A već prije toga 'zapovjedio' nam je i korištenje interneta: "Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima!" (Mt 10,27).

Zato je i papa Benedikt XVI. otvorio svoj profil na Facebooku, a 24. travnja 2010. – govoreći o navještaju Božje Riječi na ulicama "digitalnoga kontinenta" - naglasio je da Internetu treba dati dušu ter humanizirati dinamike novih medija. Djelatnicima u katoličkim medijima rekao je da su i u mreži pozvani postaviti se kao "animatori zajednice", pozorni na pripremu putova koji vode do Božje Riječi. Jer mediji trebaju postati čimbenici humanizacije, usredotočeni na promicanje dostojanstva pojedinaca i naroda, istaknuo je Sveti Otac.

Želimo bez straha krenuti na pučinu digitalnoga mora, suočavajući se s otvorenom plovidbom istim onim zanosom koji već dvije tisuće godina vodi crkvenu lađu. Ne toliko zbog tehničkih sredstava, koja su potrebna, nego se želimo pripremiti boraveći i u tom svijetu, i to srcem vjernika koji daje svoj prinos u davanju duše tom neprekidnom komunikacijskom protjecanju na mreži, napomenuo je Papa i zaključio: "Naše povjerenje nije nekritički dano bilo kojem tehničkome sredstvu. Naša je snaga u tome što smo Crkva, zajednica vjernika, sposobna svima svjedočiti neprolaznu novost Uskrsloga, životom koji cvjeta u punini u mjeri u kojoj započinje, ulazi u odnos i besplatno se daruje."

Mi, nimalo slučajno i veoma znakovito, započinjemo ovom stranicom ostvarivati to poslanje upravo na crkveno-liturgijsku Novu godinu – kako zovemo 1. nedjelju Došašća, kojom počinje i priprava za Božić i jačanje "duhovne kondicije" za ustrajan hod prema našem konačnom susretu s Bogom! Geslo i "abeceda" te naše zadaće bit će "Bog – Crkva (Obitelj) – Domovina". Nadamo se da će naše Kompolje i kao "comp-polje" biti duhovno polje koje će donositi bogate plodove Bogu na slavu, na korist Crkve i za dobro našega naroda.

Na ovoj web-stranici imamo (za sada) osnovne kategorije, ali stranicu ćemo stalno dorađivati i nadograđivati uvažavajući sve dobre sugestije i prijedloge (koji su dobro došli!).

Zahvaljujemo mnogima koji su nam pomogli u ostvarenju ovoga poduhvata, posebno Antoniju Magdiću iz tvrtke e-Burza, našemu kancelaru vlč. Marinku Miličeviću… ter poglavito Kompoljčaninu Milanu Kranjčeviću na prilogu o povijesti Kompolja i ustupljenim fotografijama.

Nadamo se svakovrsnoj potpori vas naših čitatelja, a nadasve očekujemo (ter molimo za sebe i za sve vas!) zagovor Sv. Stjepana Prvomučenika i Stjepana Kralja (Ugarskog) ter nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije i njezine rođakinje Sv. Elizabete! Čitajte nas svakodnevno! Amen.

Utorak, 29. Studeni 2011.

Pozdrav i blagoslov!
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>