Razmišljanje uz 1. nedjelju Došašća

(godina B – 27. studenoga 2011.)

Čitanja: Iz 63,16b-17;64,2b-7; 1Kor 1,3-9; Mk 13,33-37

"Bdijte jer ne znate kad će se domaćin vratiti… da vas ne bi našao pozaspale ako iznenada dođe!" – potiče nas Isus danas.

Oni koji redovito dolaze nedjeljom na misu mogli bi se zapitati: "Zar opet? Pa to smo slušali nekoliko nedjelja zaredom, sve do svetkovine Krista Kralja!" No ne treba se tome čuditi, jer upravo je budnost temeljna oznaka ozbiljnog Kristova učenika.

Naime, prva nedjelja Došašća otkriva nam konačni smisao našega života i ukazuje nam na našu konačnu nadu. U Adventu se najprije spominjemo Kristova prošlog dolaska među nas ljude i tako se pripravljamo na ovogodišnji blagdan Božića. Ali, čuli smo upravo u ovom kratkom evanđelju, Krist slikovito govori i o svome dolasku na kraju vremenâ. Nitko ne zna kada će se to dogoditi. On će doći iznenada poput domaćina koji se vraća s putovanja. Zato Isus od nas traži da budemo budni kako Ga ne bismo dočekali nespremni, kako nas On pri svome povratku ne bi iznenadio (kao npr. kad gazda zatekne svoje djelatnike u neradu, ili učitelj djecu u razredu u neredu).

Međutim, što zapravo znači ta budnost o kojoj On govori? Naime, to nije trajno bdijenje, nespavanje – ta klonuli li bismo od umora i tek tada bi i naša budnost prestala. Budnost, kako je Isus zamišlja i kakvu od nas traži, jest budnost naših duhovnih osjetila na sve oko nas. Tako da ne propustimo učiniti neko dobro i da nas ne zavede neko zlo, da ne padnemo u grijeh!

A što to nama znači u ovim današnjim prilikama? Na kojim bismo područjima života posebno trebali biti budni? Gdje moramo paziti da ne padnemo?

Evo, iskustvo kaže da su suvremeni kršćani najmanje oprezni na zamke Zloga u svakodnevnom životu, posebno kad je riječ o medijskoj ponudi zabavnih sadržaja. To se događa i kod nas i u svijetu – posvuda istu muku muče kršćanski roditelji koji svoju djecu žele zaštititi od zlih utjecaja televizije, video-igrica, štetnih knjiga, lošega društva, ulice...

Ali, posebno su u opasnosti djeca onih kršćanskih roditelja koji, pod utjecajem propagande, smatraju da NEMA nikakvih opasnosti, da je SVE DOBRO, da to djeci ne može naškoditi, da Crkva često pretjeruje, da smo u 21. stoljeću i ne možemo se vraćati u srednji vijek... itd...

Međutim, situacija je mnogo ozbiljnija. Mi smo kršćani i zato moramo drukčije razmišljati. Nama je Bog dao duhovne oči da vidimo i ono što drugima nije dostupno. Zato mi ne smijemo podcijeniti hitnost biblijskog poziva na bitku, niti zaboraviti kako Sv. pismo na samom početku opisuje našega najvećeg neprijatelja, Zmiju, kao "lukaviju od sve zvjeradi što je stvori Bog" (v. Post 3,1). Krist nas poziva da budemo budni i bdijemo, tj. da budemo na oprezu spram đavlovih smicalica, a naročito glede njegova posebnog zanimanja za djecu i mlade. Napasti obično počinju s "malim" kompromisima (popuštanjima), ali neprijatelj time samo želi osigurati prostor za one veće.

Ozbiljni kršćanski analitičari upozoravaju kako nam jaki pritisak nemoralnog društva otežava pružanje otpora, jer svaki roditelj želi da mu djeca budu sretna. A mladi znaju biti vrlo nesretni kada se opiremo njihovim željama da budu 'u trendu' i da se ne razlikuju od drugih kako ne bi ispali 'konzerve' a njihovi roditelji 'fosili', 'srednjovjekovni mračnjaci' i sl..

No, tu treba gledati dugoročno. Jer Bog Otac želi da djeca budu sretna UVIJEKE, pa nam njihova ISTINSKA sreća vazda mora biti pred očima srca! Ne smije se zaboraviti mudra izreka: "Korijeni su odgoja gorki, ali su plodovi slatki!" Potrebno je dakle biti svjestan da se neprijatelj u našemu društvu na svakom koraku obrušava na duše naše djece, kako je sjajno istaknuo katolički pisac Michael O'Brien. Radi toga se uvijek, u svakome naraštaju kroz povijest, vodi borba za svaku pojedinu dušu. To je često isticao papa Ivan Pavao II. A svojedobno je i papa Benedikt upozorio na štetnost mode koja reklamira ružno i nakazno odijevanje, tetoviranje i piercing. Neki odmah kažu: "Što se Crkva ima u to petljati?" Ali Crkva samo upozorava da je sve to štetno za dušu i za tijelo!

Dakle, svi zajedno moramo biti budni. A to znači kako potpuno budni roditelji trebaju najprije razviti strategiju molitve. Bez molitve kršćaninov duh se uspava, postane tvrd, gluh i slijep za razlikovanje dobra od zla. Bez molitve vjernik brzo postane psovač. Bez molitve kršćanin lako postane poganin. Bez svakodnevne molitve, redovite sv. mise, ispovijedi i čitanja Biblije kršćanin uvene "ka cviće bez vode"!

Zato odlučimo danas da ćemo u ovome Došašću više moliti i češće čitati Sv. pismo. Jer moliti znači bdjeti nad svojim mislima i riječima; dopustiti da Bog oblikuje naše misli, riječi i djela!

Dakle, biti budan znači biti aktivan - ali to nije budnost u disko klubu do jutra, ni dangubljenje u nekoj birtiji ili kladionici, nego ozbiljno korištenje dragocjenog vremena za molitvu, rad, učenje i zdravu zabavu. Samo u takvoj evanđeoskoj budnosti možemo biti zauzeti za rast Kraljevstva Božjega već ovdje na zemlji i izgrađivati našu dragu Domovinu, njegujući svoj duhovni PZO – ponos, zajedništvo i optimizam!

Eto, dakle, poruka današnjeg evanđelja je poziv na ozbiljnost u životu – jer "svi ćemo stati pred sudište Božje", ali ne znamo kada će to biti! Prihvatimo li tu ozbiljnost na koju nas Isus poziva, bit ćemo uvijek budni za potrebe svojih bližnjih i neće nas iznenaditi ni smrt ni Sudnji dan.

Zato imajmo na umu riječi Sv. Pavla: "Ali vi, braćo, niste u tami, da bi vas Dan (Gospodinova dolaska) mogao zaskočiti kao kradljivac: ta svi ste vi sinovi svjetlosti i sinovi dana." Zato - bdijmo i trijezni budimo! (1Sol 5,4-6).

Don Anđelko Kaćunko

Ponedjeljak, 28. Studeni 2011.

Vesela 'Obiteljska nedjelja' i darovi Sv. Nikole

Vesela 'Obiteljska nedjelja' i darovi Sv. Nikole

'Obiteljska nedjelja'za župne zajednice Kompolja i Brloga, slavljena 8. prosinca u Kompolju - bila je i na sv. misi u crkvi, i na druženju u 'kvartiru'...   >>>

Poziv na 'Obiteljsku nedjelju' - susret roditelja i djece

Poziv na 'Obiteljsku nedjelju' - susret roditelja i djece

OBITELJIMA župnih zajednica u Kompolju i Brlogu Kompolje, 8.12. u 10 sati (2. nedjelja u Došašću) Poštovani i dragi roditelji i djeco! Svaka je...   >>>

U pripravi za Božić važna je sv. ISPOVIJED

U pripravi za Božić važna je sv. ISPOVIJED

Prenosimo s Fejsa jednu nedavnu vijest koju smo propustili objaviti i ovdje na portalu, a važna je radi rasporeda predbožićnog ISPOVIJEDANJA u Otočkome...   >>>

'Budni budimo!' - i u Došašću i u glazbi...

'Budni budimo!' - i u Došašću i u glazbi...

Čini se da se danas što god pisali o SVETOJ GLAZBI malo koga dotiče i dira i rijetki se potrude nešto pročitati i shvatiti o toj temi i o tim problemima....   >>>

Blagoslov obnovljenoga raspela u Melnicama

Blagoslov obnovljenoga raspela u Melnicama

Poslije sv. mise na Vratniku, na svetkovinu Tijelova, u Melnicama je obavljen svečani obred blagoslova križa odnosno raspela, koje je jedne svibanjske...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>