Isusovo preobraženje – za našu preobrazbu svijeta

RAZMIŠLJANJE UZ 2. KORIZMENU NEDJELJU (B), 4. ožujka 2012.

Čitanja: Post 22,1-2.9a.10-13.15-18; Rim 8,31b-34; Mk 9,2-10

Čudesni događaj Isusova preobraženja, kako nam ga je prenio evanđelist Marko, nije nimalo slučajan ni u jednom detalju. Isus je to sve precizno isplanirao i izveo. Uzeo je samo trojicu svojih učenika - Petra, Jakova i Ivana - odveo ih je daleko od grada, buke, stresa i mnoštva, na visoku goru, u osamu. Tu im je omogućio da vide, da osjete i dožive Njega, svojega učitelja - u budućoj slavi! Vidjeli su također kako s Njim razgovaraju Mojsije i Ilija, predstavnici Staroga saveza, o dramatičnim događajima koji su slijedili a koje apostoli nisu mogli ni zamisliti. Na koncu - ovo je posebno važno - odjednom, iz oblaka koji ih je prekrio, čuli su glas (s) Neba: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!"

Zašto je to sve Isus izveo, što je time htio? On sâm apostolima kaže da u Sv. pismu piše o Sinu Čovječjem da će mnogo PRETRPJETI i biti PREZREN. Dakle, to je bitno: nakon što su Isusovi učenici vidjeli njegovu buduću slavu - On im govori o muci, patnji, trpljenju, progonu, prjeziru. Oni nisu tada bili svjesni da su muka i proslava povezane, da nakon smrti dolazi uskrsnuće! Zato je Isus htio da se oni svega toga poslije sjete, da u vrijeme njegove muke, u njihovoj duši i umu odjeknu riječi s Neba: "Ovo je Sin moj!" Ali htio je također da te riječi s Neba - Ovo je Sin moj! - odjekuju u njima do kraja njihova života.

No, što nama danas znače te riječi i događaj Isusova preobraženja? Prvo, to je jamstvo našega preobraženja, i, drugo, to je nama poziv na preobrazbu svijeta Kristom, tj. Evanđeljem. A kako ćemo to postići? Imamo recept - jer i za nas vrijedi onaj glas s Neba: Slušajte moga ljubljenog Sina!

Ali što znači 'slušati Isusa?' On nam je i to objasnio. Sjetimo se zgode u kojoj mu je neka žena uzviknula pohvalu: Blago majci koja te rodila! On je (svima) odgovorio: "Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i VRŠE JE!" Dakle, taj poziv da slušamo Isusa, jest život po Riječi Božjoj. A to je naša zadaća u svakom trenutku života: preobrazba svijeta Božjom riječi, Isusovim Zakonom ljubavi!

Međutim, jesmo li mi sposobni to činiti? Mogu li kršćani danas biti KVASAC i SVJETLO SVIJETA? Da bi oni to mogli uspješno činiti, najprije se sami moraju preobraziti! Kad u mraku ni jedna svijeća ne svijetli, svi se spotiču, posrću i padaju, nitko ne zna put i ne vidi izlaza. Kao na tragičnom kruzeru Costa Concordia, kad je nakon udarca u liticu nestalo je struje, nastala je panika, opći kaos, ljudi su gazili jedni po drugima… a onda se netko pojavio sa svjetiljkom i povikao: Ovdje je izlaz – svi mirno za mnom! Slično tome, osjećamo da i u našem društvu danas vlada nered, mnogi traže izlaz iz krize ili barem tako govore... A i mi sâmi svjesni smo vlastitih nedostataka i znademo da nam trebaju mnoge promjene odnosno jedna temeljita preobrazba. To nam posvješćuje i jedan događaj.

Naši su osnovnoškolci i srednjoškolci prošli tjedan na vjeronaučnoj olimpijadi u Korenici postigli lijep uspjeh: osnovci su bili treći, a srednjoškolci su osvojili olimpijsku zlatnu medalju Gospićko-senjske biskupije (i naša župljanka Barbara je za to zaslužna!). No, postoji nažalost, slikovito rečeno, i druga strana medalje. Nedavno su objavljeni rezultati jedne ankete koji pokazuju da se u Hrvatskoj najmanje knjiga ČITA u Ličko-senjskoj županiji! Zatim, prije tri godine Ministarstvo školstva u RH obavilo je testiranje 4-tih i 8-ih razreda. Što mislite koja je županija PO ZNANJU dobila najgoru ocjenu? Nažalost, opet LSŽ! Bio sam tada u Gospiću i istu sam činjenicu spomenuo u propovijedi ter sam istaknuo da me bilo stid kad sam to pročitao. Ne znam koliko se stanje do danas promijenilo, ali svakako to nam je, kao i današnja Božja riječ, poticaj da se zapitamo:

- je li moguća preobrazba DJECE u Gackoj dolini (i cijeloj Lici) da u znanju i dobroti uvijek budu prvi?

- je li moguća preobrazba MLADIH da subotom navečer ne divljaju i da nedjeljom dođu na misu?

- je li moguća preobrazba da KRIZMANICI nastave povezanost s crkvom...?

- je li moguća preobrazba da MUŠKARCI shvate da je njihovo mjesto i u crkvi?

- je li moguća preobrazba da svi VJERNICI povjeruju da je svaka sv. misa čudo?

- je li moguća DEMOGRAFSKA preobrazba Like? (Naime, Glas Koncila i IKA često donose vijesti kako su neki naši biskupi krstili četvrto, peto, šesto dijete… neke obitelji, a samo u našoj biskupiji to je prava pravcata rijetkost!)

Zato nas riječ Božja upozorava da Isusa slušamo. Isusovo evanđelje je put za preobrazbu našega osobnog, obiteljskog, crkvenog i nacionalnog života. Kristova Radosna vijest je, recimo aktualnim izrazom, najbolji 'antirecesijski paket mjera za izlazak iz krize'! To znači da će(mo) do preobrazbe doći – oprostite što ću se poslužiti banalnim primjerom, ali svima su to dobro poznati stihovi - samo ako Isusu zapjevamo: "Ako treba bit ću ja program tvog kompjutora!" A treba! Odnosno, treba nam da nas On 'programira' svojim Evanđeljem. Sveci su dokaz kako je čovjek sposoban za čudesna djela kada Isus 'programira' njegov život.

Dakle, evanđeoski 'glas s Neba' i nas danas upućuje na Isusa i kaže nam: 'Ovo je moj ljubljeni Sin! Ako želite preobrazbu - Njega slušajte!' O TOME ovisi i naša sadašnjost i naša budućnost! Odnosno, naša vrjemenita i vječna sreća ne ovisi o članstvu u EU, nego o tome hoćemo li poslušati Isusa Krista!

Blago nama ako nas On 'programira' i preobrazi! Da bismo lakše postigli tu spasonosnu i potrebnu promjenu i bili evanđeoski kvasac za preobrazbu svijeta, On nas se u svakoj sv. misi daruje pod prilikama kruha i vina! Blago onom tko ne 'posti' od te spasonosne Hrane!

Isusovo preobraženje – za našu preobrazbu svijeta
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>