Lûdo Božje i svetost Hrama

RAZMIŠLJANJE UZ 3. KORIZMENU NEDJELJU (B)

Čitanja: Izl 20,1-17; 1 Kor 1,22-25; Iv 2,13-25

Nakon slušanja evanđeoskog ulomka o Isusovu izgonu trgovaca i bankara iz "kuće njegova Oca", većini je u prvom planu slika o Isusovoj srdžbi i biču kojim mlati po Hramu i čisti ga od grozote onih koji od svega nastoje napraviti biznis pa i sveti Božji hram pretvaraju u "kuću trgovačku" (ili "pećinu razbojničku", ovisno o prijevodu). Međutim, bitna poruka te zgode jest Isusov navještaj svoje smrti i uskrsnuća. To većini promakne, jer su i vjernici danas pod velikim utjecajem televizije, koja je ljude naviknula da gledaju i slušaju samo ono što je zanimljivo, gdje je neka akcija, 'fajt' - kao u tzv. akcijskim trilerima - a čim se radnja uspori, kažu: dosadno je, daj prebaci... vidi što ima...!

Evo, tako i u tome Ivanovu izvještaju o događaju u jeruzalemskom Hramu, dok je Isus bio 'full in action', dok je trgovcima prevrtao stolove i bankarima razbacivao novce, lako je zamisliti kako su njegovi učenici uživali i gledajući ga u sebi navijali za nj: Tooo, bravo maestro, tako treba, pokaži im tko smo...!

A kratko poslije toga, kao i u nekoliko prijašnjih prigoda, kad Isus svojim učenicima i drugima otkriva što će mu se dogoditi, oni to ne shvaćaju odmah. Jer očekivali su ga kao slavodobitnika, spasitelja naroda koji će razbiti okupatore Rimljane i osloboditi domovinu. A Krist je postao slavodobitnik tek svojom smrću na križu. I zato su apostoli tek poslije Uskrsnuća shvatili što je htio reći riječima: "Razvalite ovaj hram, i ja ću ga u tri dana podići." Zato su Židovi bili u šoku, jer njihov sveti Hram gradio se 46 godina. Ali On je govorio o hramu svoga tijela, zapisao je Sv. Ivan, očevidac.

Srećom, mi ne moramo danas kao ondašnji Isusovi učenici dešifrirati ni dekodirati značenje Isusovih riječi - jer su potpuno jasne. Također, ne smijemo ni reći da je Isus dosadan kad nam nešto tumači ili nas poučava. Kao što čine djeca kad im roditelji govore za njihovo dobro, a oni kažu: 'Ma dajte, dosadni ste… te vaše fosilne priče nitko ne može slušati!' Ne smijemo činiti ni ono što rade neki današnji kršćani: kažu da bi Isus u tim situacijama danas postupio drukčije, 'prilagodio bi se' današnjim 'civilizacijskim standardima', nekim novim 'dostignućima 21. stoljeća'… itd. Ali, to nije evanđelje, Isus ne čini kompromise, kao političari i nije onakav kakvim ga zamišljaju neki 'meki' vjernici ili oni koji 'imaju' nekoga svoga, vlastitog, 'privatnog Isusa', kojeg su 'skrojili' od pojedinih dijelova Evanđelja koji im se sviđaju.

Dakle, da budemo aktualni, Isus nije ni balkanski ni globalni šarmer koji uzima MIKROFON i nastupa npr. na koncertu za Dan žena, gdje mu 'obožavateljice' na pozornicu bacaju cvijeće… a poslije kao u bunilu nabavljaju i slušaju njegove pjesme… čekajući godinu dana povratak svoga 'princa' iz mašte…! Nego, Isus uzima KRIŽ i spremno odlazi umrijeti za nas, da bi zauvijek ostao s nama i pomogao nam da se mi pobožanstvenimo! I ne dopušta da mi NJEGOVO evanđelje krojimo po SVOJOJ mjeri!

I još nešto: On nas, na temelju događaja u Hramu, poučava kako trebamo čuvati SVETOST HRAMA u kojem se okupljamo na molitvu i slavljenje Boga. Mislite li, dragi prijatelji, da Isus ne bi i danas uletio s bičem i neke naše crkve kad bi čuo kako se ponekad u njima brblja i raspravlja kao na tržnici ili stadionu? Što mislite bi li s bičem istjerao one koji usred ljeta polugoli ulaze u sveti hram ili potpuno nedolično obučeni tj. obučene dolaze npr. na vjenčanje, pretvarajući "kuću Božju" u modnu pistu ili plažu?

Neki pak vele: 'Uh kako bi Isus rado s bičem uletio u školu ili disko klub!' E, vidite, možda i ne bi - jer tako su i farizeji razmišljali pa ih je šokirao! Sjetimo se kako je Isus je oprostio preljubnici, družio se s javnim grješnicima, a šokirao je i žestoko kritizirao one koji su glumili javne pravednike… itd. Isto tako, mi ne možemo znati bi li Isus danas u ovoj globalnoj krizi, s jednakom srdžbom uletio npr. u sjedište Svjetske banke ili Međunarodnog monetarnog fonda. Također, ne možemo mi Njemu diktirati gdje bi trebao s bičem upasti. Jedno je sigurno: ono što mi ponekad smatram bitnim, Njemu sigurno nije važno – jer mi gledamo trenutno, a On dugoročno; mi gledamo vremenito, a On vječno. Zato je, prema njegovim riječima u evanđelju, sigurno da bi Isus u današnje vrijeme uletio u neke naše škole i jednako kao u Hramu bičem bi izlupao dilere, lijenčine, lopove... sve koji upropaštavaju djecu... Sigurno bi izmlatio i političare koji 'trube' da zakonom treba zabraniti tjelesno kažnjavanje djece, da treba uvesti spolni odgoj u škole… itd.

Zašto ovo uopće spominjem? Pa jeste li promislili zbog čega se sada najavljuju promjene nekih zakona i što nam se to sprema? Naime, novi zakoni potpuno su protiv djece i protiv obitelji! Znadete li zašto mediji toliko spominju "obiteljsko nasilje", "dječje nasilje", "školsko nasilje"…? Zato da postupno stvore u ljudima dojam: škola = nasilje, obitelj = nasilje! A krajnji cilj toga jest globalni plan da punu kontrolu nad djecom i odgojem preuzme (nad)država - kao što je to bilo u vrijeme staljinističkog komunizma! Eto zato se valja (za)pitati kamo idemo!?

Znam, neki misle da pretjerujem, ali vidjet ćete za nekoliko godina! Idemo zato naprijed, tj. vratimo se u Hram! Hoću reći - ako želimo ići naprijed, svi se moramo svim srcem, dušom i umom vratiti Kristu. A najprije OBITELJ! Ona je temelj budućnosti Crkve i svijeta, i to kršćanska obitelj. To nam je često posvješćivao i Bl. Ivan Pavao Drugi! A 2003. godine u Rijeci i na hrvatskom jeziku. Nimalo slučajno – znao je on dobro i što se događa u svijetu i što se svijetu sprema iza raznih zastora duginih boja lažne miroljubivosti ter zakonodavstva pod maskom općega dobra i zaštite ljudskih prava.

To ne znači da će Kristovi učenici, koji žele ostati vjerni njegovu cjelovitom Evanđelju i ne prikloniti se nekoj novoj globalnoj "religiji u kojoj se svi ljudi slažu", možda morati formirati nacionalni obiteljski GROZD koji će i otporom i mučeništvom štititi dobro svoje djece i pravo na vlastiti "stil života". Ali svakako današnji Kristovi učenici moraju čvrsto vjerovati u ovu istinu: kao što je Isus po muci i smrti došao do uskrsnuća, nema ni za nas drugoga puta. Odnosno, Isusov put je i naš put! Makar se svi trgovci, bankari i 'novodobni' preprodavači sreće oko nas smijali toj našoj "ludosti", mi i dalje s radošću trebamo svjedočiti Božju mudrost: Isus Krist je svima jedini siguran Put u Život!

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>