Biskupova poruka za "Katehetsku nedjelju"

Poruka gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića za Katehetsku nedjelju (24.9.2017.)

Draga braćo i sestre, draga djeco i mladi, dragi kateheti i katehistice!

Započela je nova katehetska i školska godina sa svim radostima i zahtjevnostima koje ona sa sobom nosi, s novim izazovima, traženjima i ponudama. Dakako, ova nova ne smije biti obična kopija prošle godine jer onda ne bi bila „nova“, nedostajali bi kreativnost i životni rast. Godina je „nova“ jer je to početak školskog životnog hoda za mnogu dječicu koja prvi put sa školskom torbom ulaze u školske razrede, što je jedan posve novi, a ponekad i stresni životni korak za ta mala krhka bića. Potrebno je sve učiniti da im taj početak novoga životnog razdoblja bude ispunjen vedrinom, zanosom i optimizmom.

Mnogi mladi završavaju osmogodišnju školu. Primili su sakrament svete potvrde i nastavljaju polagano put personalizacije vjere. Potrebna im je blizina i pratnja istinskih uzora i svjedoka vjere. Nekada, nažalost, roditelji ne odgovore dostatno njihovim duhovnim potrebama, a posljedica toga su određene praznine koje se stvaraju u nutrini djece sa svim rizicima za njihovu budućnost pa je stoga tu veoma važna pomoć svećenika i kateheta. Pritom valja stalno imati na umu da se ništa ne postiže tvrdim forsiranjem, prijetnjama i ukorima, nego velikom ljubavlju i strpljivošću.

Mnogi završavaju srednju školu, odlaze na različite fakultete ili ulaze u radne odnose. To je za njih prijelomno životno razdoblje kada je vjera u pitanju. Ako nema solidne ukorijenjenosti u vjeri, dostatnog vjerničkog iskustva, opasnost je da se vjera pomalo gasi ili svede na puki minimalizam koji ne ispunjava srce. To ne znači da će vjera posve nestati, nego će osoba postajati sve hladnija i ravnodušnija u svojim odnosima prema Bogu te će vjera imati sve manji utjecaj na životne odluke osobe i na njezino moralno djelovanje. Kada oslabi sakramentalni i molitveni život, nužno oslabi i poznavanje Boga, a time i povezanost s njim. Slika se Božja deformira, a vjera sve više prelazi u različite oblike praznovjerja i idolatrije.

Ovdje je također važno pitanje: kako pomoći tim mladim vjernicima koji zbog studija ili potrage za radnim mjestom napuštaju ruralna područja i odlaze u veće gradove pa župnici matičnih župa, kao i kateheti, gube s njima svaki kontakt? Mnogi odlaze u veća središta koja su izvan naše biskupije i, nažalost, sve se rjeđe vraćaju svome zavičaju i tako ostaju vjernički anonimni.
I tu se svi, posebno svećenici i kateheti, moramo pitati: koliko smo ih vjernički učvrstili i s kakvim blagom vjere oni odlaze u nove sredine? Hoće li se uspjeti uključiti u neku zajednicu vjernika? Ili će se zadovoljiti samo s nekom vjerničkom osrednjošću? A s vjerničkim minimalizmom „oni bi bili ne samo prosječni kršćani, nego 'kršćani u opasnosti'“, kako reče papa Ivan Pavao II. (Novo millennio ineunte, br. 34).
I ta dakle kategorija mladih vjernika mora biti uključena u naša razmišljanja, pod vidom traženja načina da im se pomogne. Možemo li i za njih nešto učiniti? To su djeca naše biskupije iako nisu trajno na našem području.
Jasno je da svećenicima i katehetima nije uvijek moguće kvalitetno doskočiti svim tim potrebama. Bez prave podrške roditelja i šire obitelji vjernički život djece i mladih postajat će sve siromašniji, s opasnošću da posvema izblijedi.

Godina obitelji

Naša biskupija ovu pastoralnu godinu želi posebnije posvetiti obitelji kao najvažnijoj životnoj postaji o kojoj bitno ovisi vjernička i općeljudska izgradnja osobe. U obitelji se postavljaju temelji moralnih, duhovnih, psiholoških i emocionalnih vrijednosti. Ako se djetetu u tom razdoblju i okruženju ne formiraju dostatno sve navedene vrijednosti, onda je i budućnost djeteta posve neizvjesna.
Papa Ivan Pavao II. je u više navrata ustvrdio da budućnost čovječanstva ovisi o obiteljima. Jako je naivan ili nerazuman tko u to ne vjeruje.

Ove godine Crkva obilježava 100 godina od Fatimskih ukazanja pa je ovo prigoda navesti riječi fatimske vidjelice, sestre Lucije, karmelićanke, koja je 2008. napisala kardinalu Caffarri, predsjedniku papinskog Instituta za brak i obitelj ove ozbiljne riječi: „Odlučujuća bitka između Gospodina i Sotonina carstva vodit će se na polju braka i obitelji. Ne dajte se nimalo zastrašiti, jer će svi koji djeluju u prilog svetosti braka i obitelji uvijek nailaziti na protivljenje. Napadat će ih se svim mogućim sredstvima, zato što je ishod tog sraza odlučujući.“
Lako ćemo uočiti koliko je prisutna ta borba danas. Brakovi su sve krhkiji. Postotak razvedenih je zastrašujući. Djeca ostaju bez prirodnog ambijenta za formaciju i odrastanje. To ostavlja određene negativne posljedice na budućnost djeteta.
Vidimo također s kakvim se mukama suočavaju obitelji koje žive prilično zdrave obiteljske odnose. Često, zbog posla i obveza, roditelji provode s djecom minimalno vremena. Nekada čak niti nedjeljom ne mogu biti s njima. I to ostavlja tragove na psihološkom i emocionalnom rastu i razvoju djece. Zbog toga slabe afektivne veze djece s roditeljima, što će roditelji itekako osjetiti u svojoj starijoj dobi.

Uz sve to, roditelji često ostavljaju posve po strani duhovni i vjerski odgoj djece, prepuštajući to vjeroučiteljima i svećenicima. Svojim životom ne svjedoče svojoj djeci da im je Bog u životu važan, da s njim računaju i na Njega se oslanjaju. Stoga je i najveća prijetnja da će i njihova djeca, nakon krizme, usmjeriti svoj život putom bez Boga. A ako roditelji ne pokažu svojoj djeci da im je Bog važan, teško će ih itko drugi moći u to uvjeriti. Ako djeca, gotovo nikada, ne vide roditelje da se mole Bogu, da računaju s nedjeljnom svetom misom i sa sakramentima, onda će se, neminovno, i kod djece gasiti svaka zainteresiranost za Boga. Tada se u teškim životnim situacijama neće imati kome obratiti. Kako je važno da i roditelji bolje upoznaju Boga u koga vjeruju i budu svojoj djeci svjedoci u vjeri! Kako je važno da nam roditelji ne ostanu hladni i ravnodušni s obzirom na vjerski i duhovni odgoj svoje djece! Zato je Crkvi itekako stalo do roditelja kao prvih svjedoka i odgajatelja u vjeri.

Naša nacionalna Crkva planira veliki obiteljski susret u Solinu, u rujnu 2018. - treći Susret hrvatskih katoličkih obitelji, na koji ćemo se pripremati u mjesnim Crkvama. Stoga, potičem sve svećenike, katehete i katehistice, da u ovoj pastoralnoj godini posvete posebnu pozornost našim obiteljima, kako na planu župne zajednice tako i dekanata. Neka se po župama, tijekom godine, ponude određeni programi za roditelje koji ih neće previše opterećivati, ali će im dati mogućnost da bolje upoznaju svoju vjeru i bolje razumiju određene teškoće u konkretnom življenju vjere, kao i bolje razumijevanje Božjega djelovanja u povijesti našega spasenja.

Želim svima vama, dragi roditelji, svećenici, kateheti i katehistice, puno Božjega blagoslova u vašoj odgovornoj dužnosti naviještanja i svjedočenja vjere svima onima kojima vas Bog šalje, jer Bog ima u vas veliko povjerenje. A vama, draga djeco, želim da u ovoj školskoj godini napredujete u dobi mudrosti i milosti pred Bogom i pred ljudima, jer vi ste Njegova i naša velika nada.

U Gospiću, na blagdan Uzvišenja sv. Križa 2017.

Biskup:
Zdenko Križić, s.r.

Biskupova poruka za "Katehetsku nedjelju"
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>