Raspjevani kompoljski "zbor" u znaku obitelji

Unatoč planu da ovogodišnja kompoljska "Stipanja", zbog više razloga, bude skromnija nego predhodnih godina, to se uopće nije osjetilo. Štoviše, sve je bilo dostojanstveno, svečano i raspjevano, a osjećalo se i 'obiteljsko ozračje' predhodnih dana. Naime, trodnevna duhovna priprava, koja se zbog Velike Gospe svela na 'dvodnevnicu', bila je - zbog 'Godine obitelji' u našoj biskupiji - sva u znaku OBITELJI. Prvo - kako je već u predhodnim objavama istaknuto - na slavlju na Krasnu biskup Mile je u propovijedi istaknuo veličinu i bitne oznake majčinstva te je na koncu, prije završne molitve za majke u našemu narodu, napomenuo kako naša Crkva prepoznaje svojevrsnu krizu obitelji, kao i majčinstva i očinstva, pa će se za mjesec dana u Solinu održati treći Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji pod geslom "Obitelj – izvor života i radosti".

Drugi dan pripreme (četvrtak, 14.8.) započeo je misnim slavljem u 19,00 sati, koje je predvodio naš generalni vikar Marinko Miličević. U propovijedi, na temelju misnoga evanđelja toga dana, naglasio je važnost opraštanja općenito u životu vjernika, a poglavito u obitelji – među supružnicima i djecom. U drugom dijelu 'programa' poznati hrvatski glumac i komičar Željko Pervan svjedočio je o vjeri u svojoj obitelji. Na koncu programa župnik don Anđelko je petorici bračnih parova-jubilaraca – dva "zlatna" i tri "srebrna" uručio "Papin blagoslov" (na specijalnoj pergameni). I treći dan duhovne priprave za "Stipanju" (petak, 17.8.) bio je obilježen temom obitelji, premda je najavljen kao Dan mladih (ali mladi su budući supružnici pa se sve izvrstno 'poklopilo'). Sv. misu u 19,00 sati predvodio je udbinski župnik i čuvar Svetišta hrvatskih mučenika vlč. Josip Šimatović, a koncelebrirali su (kao i predhodnog dana) mons. Milan Šimunović i župnik don Anđelko. Prigodnu propovijed vlč. Josip posvetio je Sv. Obitelji, kao uzoru i zaštitniku svake kršćanske obitelji. Na koncu su mladi supružnici Adanić (iz Zagreba) - Franjo (profesor sportske kulture) i Željka (socijalni pedagog) - prepričali nekoliko važnih događaja iz svojega osobnog i obiteljskog života, koji zorno potvrđuju biblijsko jamstvo kako se "onima koji Boga ljube sve okreće na dobro".

A subotnji "zbor", već od ranoga jutra - kad su članovi kompoljskoga LD "Vepar" postavljali kotao s vatrom za kuhanje gulaša hodočasnicima, dok je "šank" za piće konoba "Konak" dopremila predhodne večeri - bio je okupan suncem. Vjerni se narod tradicionalno zajedno s domaćim župljanima okupio iz cijeloga 'susjedstva' pa je ispunjena crkva lijepo odzvanjala himnom Sv. Stjepanu "Zdravo Božji službeniče", dok je procesija svećenika prilazila oltaru. Predvoditelj slavlja, lanjski zlatomisnik mons. dr. Milan Šimunović radostno je pozdravio sve okupljene, posebno svećenike – u koncelebraciji su, uz župnika, bili otočki župnik i dekan mons. Tomislav Šporčić, švički župnik vlč. Mile Rajković, križpoljski župnik fra Juro Marčinković i duhovnik slijepih don Jure Ladišić - izrazivši važnost upravo druženja i okupljanja oko Isusa i međusobno, jer u sadašnjim i budućim teškoćama izdvojeni pojedinci koji su daleko od zajednice neće moći ni izdržati ni opstati…

U propovijedi mons. 'Domaći' naglasak je stavio na vjeru te istaknuo primjer izdržljivosti Sv. Stjepana (prenosimo središnji dio monsinjorovih riječi).
Promatrajući današnju situaciju, pa i našu Gacku dolinu (Kompolje) čovjek se pita što se to s mnogima događa. Uvukli su se u 'svoj kutak', suvremeno rečeno 'individualni svijet', nema ih na nedjeljnim misnim okupljanjima. Istina, ima tu više razloga, od bolesti, nemara, zauzetosti i dr. Međutim, ne bismo smjeli zaboraviti da danas kršćani proživljavaju novi vid mučeništva s obzirom na vjeru u suvremenom svijetu, mučeći se s Bogom s jedne strane prisutnim, ali i odsutnim. Mnogi stručnjaci sve više pišu kako je, po svemu sudeći, "danas najteža stvar vjerovati u Boga"... Naime, na trenutke se osjećamo upućenima Bogu i njegovu misteriju. U najvećem broju slučajevima u ljudima ipak postoji žeđ za Bogom koja se svakoga dana oblikuje u molitvama koje poluglasno šapćemo. Isto tako u nama se javljaju zazivi ili čak protesti pred patnjom i nepravdom, kao da nas je Bog napustio.
U isto se vrijeme događa da mnogi žive 'kao da Bog ne postoji'. Istina, ne može se reći da su ljudi postali ateisti, izričito niječući Božju opstojnost, ali je činjenica da njegovo postojanje uopće ne utječe na našu svakidašnjicu, to više što se više osamostaljujemo tako da nam nitko ne treba, ne samo Bog nego i čovjek.
I dok smo na neki način barem povremeno upućeni na Boga, mučimo se ipak oko promišljanja i izricanja Božje stvarnosti. Zbog toga radije šutimo o tome, a ne mali broj uklanja Boga na rub svoga života ili ga čak isključuje. Događa li se to s našim vjernicima koji godinama nisu bili u crkvi, štoviše ne postaje li to stvarnost i kod redovitijih vjernika?
Budimo ipak oprezniji u prosuđivanju, posebice u 'osuđivanju'. Jer činjenica je da izgleda kao da nas Bog ponekad ostavi, izloži našem malom ljudskom životu i krajnjoj nemoći. Na nas se sruče hladni vjetrovi i poželimo 'kući' kako bismo našli sigurnost. Udara nas 'životno kamenje'.
Netko bi mogao primijetiti da je đakon Stjepan bio sasut kamenjem u kratko vrijeme, dok na nas razno kamenje pada gotovo cijeloga života, što nam pomaže da se utvrdimo u uvjerenju kao da Boga nigdje nema.
No, Stjepan bi nam rekao, u ime Isusovo, da moramo ustrajati, jer prije ili poslije kao i on vidjet ćemo 'otvorena nebesa'. Pozvani smo i dalje vjerovati i makar praznim rukama posezati za 'nedohvatljivim Bogom'. Moramo i dalje moliti za živu vodu i za put do izvora, protiv struje. I to sve dok ponovno ne dođe dan kada će nas Bog pozvati iz životne pustinje i dati nam uživati u 'svome vrtu', darove njegova srca, plodove svoga Duha.
Sestre i braćo, ovo nije lako, ovo je pravo mučeništvo. Dakako, neizdrživo ako ostanemo sami i zaključimo da ne idemo u crkvu jer se možemo i kod kuće pomoliti. To je ipak opasan zaključak. Već u životinjskom carstvu vidimo da kada se neka slabija životinja izdvoji iz stada (krda) na nju navale opasne zvijeri i svladaju je, jer je ostala sama. Kada smo zajedno, kada se okupljamo u našim župnim zajednicama, to je jamstvo da možemo izdržati životne udarce. Isus nam i ovih nedjelja govori da bez njega ne možemo učiniti ništa, bez blagovanja njegova Tijela i Krvi, bez okupljanja oko njega na susretima gdje se on 'sa svojima' susreće svake nedjelje. Eto izlaza iz krize: nedjeljna misa i uključivanje u svoju župnu zajednicu, gdje osluškujemo Božji glas i hranimo se njegovom prisutnošću, samim Isusom. Tada život ima zajamčenu perspektivu, tada nam se otvaraju vrata života vječnoga. Molimo Sv. Stjepana prvomučenika da nam pomogne da na tom putu, nekada mučnome, izdržimo, ali uvijek u zajedništvu braće i sestara. Amen.

Pri koncu misnoga slavlja župnik je u prigodnoj riječi najprije domaćim vjernicima čestitao "letnju Stipanju" te pozdravio sve hodočašnike iz Otočca, Švice, Brloga, Vratnika i ostalih župa, kao i svoju rodbinu koja (s poljičkim specijalitetima) svake godina dolazi iz Dalmacije u Kompolje. Zahvalio je svim kolegama svećenicima iz dekanata s kojima ima izvrstnu suradnju te prenio čestitku onih koji su obvezama spriječeni sudjelovati u slavlju, kao i predstavnike gradskih vlasti kulturnih ustanova - otočkoga dogradonačelnika Nenada Jankovića i Nadu Avsec. Pohvalio je svoje suradnike, posebno članove ŽPV, koji su se više zauzeli u organizaciji slavlje "Stipanje", zatim članove župnoga zbora (koji odvajaju vrijeme i ulažu žrtvu za marljivo vježbanje kako bi liturgija bila što ljepša - Bogu na slavu, na radost župnoj zajednici i na vlastitu duhovnu izgradnju). Vrijedi istaknuti da je upravo na tome misnome slavlju prvi put svečano 'izvedena' "Kompoljska misa" (Gospodine, Slava, Svet i Jaganjče 'složeni' na napjev dviju izvornih kompoljskih uskrsnih pjesama), što je i mali kulturni (glazbeni) fenomen. Župnik je na koncu posebno zahvalio mons. Šimunoviću ne samo za predvođenje slavlja i upućenu prigodnu riječ, nego i za svu suradnju te veliku energiju koju ulaže kako bi se i župa i župljani uzdignuli na još višu vjersku i kulturnu razinu. Don Anđelko je još napomenuo kako je, "zbog izcrpljenosti obnovom crkve i nekim drugim okolnostima", ovogodišnja "Stipanja" 'organizacijski' skromnija od prijašnjih te je dodao da će to biti sljedeće godine nadoknađeno. Na kraju je zahvalio domaćicama koje su pripremile kolače za goste te je sve pozvao na nastavak radostnog druženja na pučkom veselju pored crkve.

A u tome dijelu slavlja kompoljski su lovci na stolovima i klupama konobe "Konak" svima podijelili "kotlić", dok su sve, na umjetničkoj razini višoj od uobičajene, na pjesmu i ples 'tjerali' članovi tamburaškog sastava "Patrioti". Veselje je trajalo sve do 18,00 sati, kada je u crkvi slavljena sveta misa (sasvim neuobičajeno - bilo je u koncelebraciji šestero svećenika!) sakramenta ženitbe koju su sklopili župljanka Kompolja Marija Odorčić i njezin zaručnik Alen-Josip Grivić iz Zagreba. Sukladno tradiciji, i nakon toga slavlja dio župljana ostao je pored crkve uz laganu pjesmu i druženje, za pamćenje još jednoga lijepog susreta i crkvenoga zajedništva!

Utorak, 21. Kolovoz 2018.

Raspjevani kompoljski "zbor" u znaku obitelji
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>