'STIPANJA' - naša pobožna i dostojanstveno raspjevana RADOST

Ovogodišnja naša "letnja Stipanja" – župni "zbor", tj. proslava zaštitnika naše župe Sv. Stjepana Prvomučenika, koja je 'proširena' slavljem 40. obljetnice svećeništva našega župnika don Anđelka – nadmašila je po mnogočemu, kako su mnogi rekli, sve dosadašnje. Bila je to i pobožna i dostojanstvena ali i veličanstvena raspjevana radost.

Svečano euharistijsko slavlje u subotu 17. kolovoza predvodio je umirovljeni vojni biskup Juraj Jezerinac, koji je, razdragan i susretljiv, već prije sv. mise veselo pozdravljao one koji su dolazili u crkvu i posebno se rado družio s lovcima kompoljskog LD "Vepar", koji su od ranoga jutra zajedno s predsjednikom Marinkom Kazdom i tajnikom Tomicom Fajdetićem ispred kvartira započeli pripremati "kotlić". Na livadi pored crkve štand konobe KONAK već je predhodne večeri bio spreman, kao i šator Jose Nikšića s klupama i stolovima.

Procesija s biskupom, svećenicima i ministrantima išla je iz sakristije oko crkve kroz ulazna vrata prema oltaru, dok je zbor s Glorijom Kranjčević na orguljama vodio pjevanje himne Sv. Stjepana "Zdravo Božji službeniče, Stjepane uzvišeni, zaštitnikom ove župe odavna izabrani… Mučeniče, hrabri borče, vjerni slugo Boga svog – čuvaj mjesto, primi molbe puka svoga kompoljskog!" U sv. misi su koncelebrirali generalni vikar mons. Marinko Miličević, dekan i župnik otočki mons. Tomislav Šporčić, naš 'Domaći', tj. umirovljeni profesor mons. dr. Milan Šimunović, zatim župnik Krasna i Kutereva te upravitelj svetišta Gospe Krasnarske vlč. Stipe Zeba, župnik Križpolja fra Juro Marčinković, župnik Sinca vlč. Andrija Kekić i župnik Ličkog Novog vlč. Herbert Berisha te naravno domaćin don Anđelko.

U uvodnoj riječi prije sv. mise, domaćin i jubilarac don Anđelko je sve pozdravio, župljane i hodočasnike, svima je čestitao 'Stipanju' i potom uime svih okupljenih posebno srdačno pozdravio biskupa Jezerinca. Podsjetio da je to biskupov treći dolazak u Kompolje. Naime, prvi put je u Kompolju bio 1. siječnja 1967. na Mladoj misi našega 'Domaćeg', a drugi put na kratkom osvježenju kod obitelji Kranjčević, nakon krizme u Brlogu 2013. Zatim je župnik kratko objasnio da se slavlje zaštitnika župe Sv. Stjepana Prvomučenika, slavi u kolovozu zato što je u kalendaru 3. kolovoza spomendan NAŠAŠĆA RELIKVIJA SV. STJEPANA – koji se kao župna svetkovina slavi također u Dobrinju na Krku, Motovunu u Istri i Opuzenu (na Neretvi). Zahvalio je biskupu Jezerincu za dolazak u Kompolje te, zaželjevši mu uime svih vjernika srdačnu dobrodošlicu, rekao: "Sjetite nas se u molitvi, da naše župno ZAJEDNIŠTVO i svijest da je Crkva ZAJEDNICA sve više raste i u ovoj našoj maloj sredini."

Zbor je vodio pjevanje tako da je cijela crkva odjekivala "kao nikada dosad", kako netko reče, a pjevala se već podpuno prihvaćena "Kompoljska misa" (Gospodine, Slava, Svet i Jaganjče), koju je don Anđelko 'složio' na napjeve dviju kompoljskih uskrsnih pjesama). Prvo čitanje pročitao je Tomica Kranjčević, psalam je pjevala Katarina Kranjčević, Pere Kranjčević pročitao je drugo čitanje, a poslije Molitvu vjernika Mira Kranjčević.

U propovijedi (koja je već u cjelovitoj verziji objavljena na našim stranicama pa ćemo ovdje istaknuti samo neke naglaske) biskup Jezerinac se - jedinstvenim stilom vrhunskoga komunikologa koji vješto spaja 'dramaturgiju' i osjećajnost – među ostalim, osvrnuo na 40 godina svećeničkog djelovanja don Anđelka na dobro povjerenih mu duša. Istaknuo je i njegovo neuobičajeno mladomisničko geslo jer nije odabrao biblijske nego pjesničke riječi Tina Ujevića: "A što bih jedino potomcima htio namrijeti u baštinu, bila bi VEDRINA – KRISTalna kocka vedrine!" U odabranim Ujevićevim stihovima svojega gesla, rekao je biskup, don Anđelko prepoznaje izvor radosti, koja dolazi od Krista, što je naglasio istaknuvši prvih pet slova u riječi 'kristalna' velikim slovima – KRISTalna (kocka VEDRINE). "Bog, Isus Krist, dakle, izvor je radosti. Upravo u tom duhu treba promatrati svećenički rad don Anđelka pa i njegovo književno stvaralaštvo. On je sav i posve usredotočen na Isusa Krista", pojasnio je mons. Jezerinac. Rekao je kako će don Anđelka mnogi pamtiti po britkim riječima u njegovim člancima, drugi kao dobrog tenisača, treći kao vrsnog propovjednika i svećenika, koji je s ljubavlju prilazio svojim vjernicima.

Obraćajući se izravno jubilarcu, biskup Jezerinac mu je rekao: "Dragi don Anđelko! Hvala ti za sve što si učinio, za svaku lijepu riječ ohrabrenja i nade. Ovaj vjerni hrvatski katolički puk neće ti ostati dužan. Ako ništa drugo molit će za tebe, a to je najveća hvala, da ti dobri Bog dade snage da i dalje možeš s ljubavlju naviještati Riječ Božju i proslaviti Boga svojim životom. Bio si uvijek skromni i dragi svećenik, kojemu je na srcu Isus živi i uskrsnuli i dobro povjerenih ti duša. Misa i molitva neka ti i dalje budu najvažniji dio tvoga svećeničkog života. Smisao svećeničkog života jest živjeti za Crkvu." Biskup je još istaknuo da život u svećeništvu mora biti ne samo izvor osobne radosti, nego i izvor nade za sve ljude, posebno onima koji su shrvani svakidašnjim križem. A vjernike je potaknuo neka se oslone se na svojeg don Anđelka. "On je tu za vas i s vama. Razumjet će vaše potrebe, a kad ne mogne pomoći, on će sve vas dragom Bogu povjeriti i dobit ćete svjetlo i utjehu osobito u teškim kušnjama života. Osobito preporučujem mladima da imaju puno povjerenje u svojeg svećenika i prijateljstvo s njime pravo je mjesto ljudskog i vjerničkog izrastanja."

Govoreći o svećeništvu biskup je naveo riječi iz Katekizma Katoličke Crkve: "Svećeništvo je ljubav Isusova srca" (br 1589) te istaknuo misao koju je papa Benedikt XVI. kazao povodom otvorenja Svećeničke godine: "Kako se ne sjetiti s ganućem da izravno iz ovoga Srca proistječe dar svećeničkog služenja." Svećenikovo poslanje, nastavio je biskup, traži punu vjernost Kristu i trajno jedinstvo s njim; traži da neprestano težimo k svetosti kao što je On - Bog svet. "Svećenik svoj život posvećuje Bogu i ljudima. Nitko na svijetu, osim svećenika, redovnika i redovnica, ne posvećuje tako svoj život Bogu i ljudima. Osim, dakle, one sakramentalne stvarnosti, upravo ova isključiva posvećenost Bogu i ljudima, nešto je po čemu se svećenički život i zvanje razlikuje od ostalih zvanja", rekao je mons. Jezerinac te istaknuo kako je svećenik po naviještanju Evanđelja glasnik Boga velikoga, jer on ne propovijeda svoju istinu nego Božju. Odličan primjer nam je blaženi kardinal Stepinac koji reče da je "uzvišeno biti duhovni pastir, jer to je poslanje od Velikog pastira, Dobrog pastira, koji je položio život svoj za svoje ovce. Divno je biti izabran i poslan k onima koje će trebati voditi i hraniti evanđeljem i sakramentima. Sretan je narod koji ima duhovnih pastira i koji su slični Dobrom Pastiru, Isusu Kristu."

U nastavku propovijedi biskup je naglasio kako svećeničko zvanje, kolikogod je lijepo i časno te od Boga povjereno, ipak nije bez teškoća, što se spominje i u evanđelju, kad Isus kaže svojim učenicima: "Čuvajte se ljudi jer će vas predavati vijećima i po svojim će vas sinagogama bičevati. Pred upravitelje i kraljeve vodit će vas poradi mene, za svjedočanstvo njima i poganima" (Mt 10,17). Naime, pojasnio je biskup, "kada je Sv. Matej pisao svoje evanđelje, Isusove poruke već su bile kruta stvarnost. Službeno židovstvo, prije 70. godine (I. stoljeća) izdaje zakon da svakoga koji priznaje da je Isus Mesija, treba izbaciti ne samo iz sinagoge, nego da snosi i teške posljedice na društveno-ekonomskom području. Apostole su vodili pred Vijeća, bili su suđeni i ubijani kao poslanici i glasnici evanđelja radi 'Imena Isusova'. Tako, na primjer, čitamo u Djelima apostolskim kako je među prvim mučenicima bio ubijen đakon Stjepan. Zato se i zove Prvomučenik."

Sva ta i slična mučenja Crkva je proživljavala tijekom stoljeća sve do danas, kao i Crkva u Hrvata, nastavio je mons. Jezerinac te je spomenuo slučaj blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, koji je bio osuđen zbog naviještanja vjere i vjernog služenja Crkvi, posebno u svome narodu. "Ovdje bi također trebalo navesti golem broj svetih mučenika koji su ubijani kao najopasnije životinje počev već od 1945. pa do sloma komunizma u Jugoslaviji i njezinog raspada. Ideologija smrti ne poznaje život, a najmanje prihvaća one koji kažu da i poslije života ima Život", naglasio je biskup te naveo jedan televizijski prilog o 'krvopijama' našega naroda, Crkve, svećenika, redovnika i istaknutijih vjernika, u kojem zločinci ne pokazuju ni sram ni kajanje, nego čak svim silama nastoje opravdati takav postupak, uz velikodušno zalaganje medija u tome, što je biskup nazvao "sramotom demokracije i kulture XXI. stoljeća!"

U završnom dijelu propovijedi biskup je naveo riječi apostola Jakova: "Blago čovjeku koji trpi kušnju; prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube" (Jak 1,12) te ispričao kako je u vrijeme Stepinčeva zatočeništva u Krašiću osobno posjetio blaženog kardinala i više puta mu donosio poštu. "Dok smo tako razgovarali, u jednom trenutku mi se potužio: 'Jako mi je teško. Ja sam zagrebački nadbiskup i ne mogu vršiti moju službu.' U jednom je trenutku zastao, a onda nastavio: 'Neka je hvala dragom Bogu i na tome.' Kardinal je prihvatio mučeništvo iz ljubavi prema Bogu, uvjeren da ono neće biti uzaludno, štoviše, da će donijeti obilati duhovni plod. I to se obistinilo. Mi smo svjedoci toga danas", istaknuo je mons. Jezerinac te naglasio da je smisao svećeničkog života živjeti za Crkvu, za koju je prolio svoju krv Krist Gospodin. "Dok se bude Sveta misa služila na zemlji, dotle ima nade za rod ljudski, da će naći u Boga oproštenja po ovoj Žrtvi... Sva bogatstva svijeta ne mogu se izjednačiti s vrijednošću Svete mise", naveo je biskup riječi blaženoga kardinala Stepinca te propovijed zaključio obraćanjem župniku: "Iskreno ti čestitamo, dragi slavljeniče, i neka ti Blažena Djevica Marija, majka Isusa Krista i naša Majka, dragi don Anđelko, bude na pomoć, a moćni zagovor Sv. Stjepana Prvomučenika, kojem je ova župa posvećena, kao i zagovor blaženog kardinala Alojzija Stepinca, neka Ti budu oslonac za uspravni i ponosni život i rad. Neka Ti je sretno! Amen."

U zahvalnoj riječi prije blagoslova, župnik don Anđelko je još jednom zahvalio "dragom biskupu Jurju" što je došao na slavlje u Kompolje te je naglasio kako su zajedno proveli devet godina u pastoralu hrvatske vojske i policije u Vojnom ordinarijatu, koje su njemu bile "veoma plodne i nezaboravne"… Potom je pozdravio kolege svećenike pa gospićkoga gradonačelnika Karla Starčevića i otočkoga dogradonačelnika Nenada Jankovića te im zahvalio za stalnu pomoć u obnovi crkve i podporu u drugim župnim projektima. Među gostima spomenuo je i Zoricu Gregurić, predsjednicu Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, i Slavicu Vučko iz Udruge "Hrvatska sloga", koje su velike prijateljice Marije Dubravac. Zatim je župnik zahvalio svima koji su na bilo koji način dali doprinos ovome slavlju – i za 'Stipanju' i za jučerašnje slavlje – te je posebno pohvalio "župnikove najbolje susjede": obitelji Kranjčević, Kranjčević, Marincel i Rubčić te obitelj Nikšić s Nikšić Mosta, kojima se svake godine pridruži i Joso Nikšić (koji je pripremio domjenak za goste nakon priredbe predhodne večeri). Uz njih don Anđelko je posebno pohvalio Tomicu Marincela organizacijsku pomoć toga slavlja, članove LD "Vepar" iz Kompolja te Hrvoja Marincela koji redovito daruje cvjetne ukrase za župna slavlja.

Posebnu zahvalu i pohvalu don Anđelko je na koncu izrazio župnom zboru s orguljašicom Glorijom Kranjčević za trud i vježbanje kako bi što više doprinijeli ljepoti euharistijskoga slavlja. Ujedno je pjevačima zahvalio za iznenađenje – kalež koji su mu darovali za njegovu 40. obljetnicu, koju je, kako je istaknuo, uklopio u slavlje 'Stipanje' zbog toga što je ova pastoralna godina u Gospićko-senjskoj biskupiji Godina duhovnih zvanja. Na koncu je poseban pozdrav uputio svojim župljanima koji u crkvu dolaze samo na Stipanju pa im je zato po običaju odmah čestitao Božić i Uskrs! A na samom kraju je još jednom zahvalio "dragom biskupu Jurju" te mu za sjećanje nat aj događaj predao skroman dar: gačansku kapu i sliku obnovljene kompoljske crkve.

Nakon misnoga slavlja župnik je biskupa, svećenike i prijatelj ugostio u kvartiru, a vjerni narod je radost zajedništva nastavio na tradicionalnom pučkom veselju na livadi pored crkve, gdje je dobro raspoloženje pjesmom i svirkom podržavao tamburaški sastav "Patrioti" iz Otočca – tako da je i mlade 'natjerao' da se uhvate za ruke te zaplešu veliko kolo "kompoljske budućnosti", kako ga je župnik nazvao – a kompoljsko lovačko društvo "Vepar" je za sve pripremilo izvrstan lovački gulaš, koji je župnikova rodbina 'začinila' poljičkim soparnikom i smokvama, a svojim kolačima vrijedne župljanke (Marija Kranjčević, Katarina Fajdetić i Božica Maratović) te Joso Nikšić, pridruživši se tako onima koji su pridonijeli da taj župni "zbor", po sudu svih, bude veličanstven i nezaboravan.

U sklopu uobičajene trodnevnice za 'Stipanju', koja nije mogla biti podpuna zbog biskupijskog svetkovanja Velike Gospe na Krasnu, dan prije kompoljskoga "zbora", u petak 16. kolovoza poslije večernje sv. mise, koju je predvodio generalni vikar mr. Marinko Miličević, u crkvi je upriličen duhovno-domoljubni glazbeno-poetski recital (o kojem će biti objavljen poseban prilog) u povodu pohoda Domovini hrvatske pjesnikinje Marije Dubravac, rodom iz slavonskog Štitara, koja već pedeset godina živi u Australiji, a tjedan dana boravila je u Kompolju i Gackoj dolini, koju je doživjela kao "raj na zemlji"!

Srijeda, 21. Kolovoz 2019.

'STIPANJA' - naša pobožna i dostojanstveno raspjevana RADOST
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>