Blagoslovljen naš veliki 'Zavjetni križ' – zahvala za prošlost, zavjet za budućnost

U nedjelju 27. listopada u Kompolju je održana svečanost blagoslova velikoga "Zavjetnog križa", koji je podignut u spomen svim hrvatskim žrtvama od stoljeća sedmog do naših dana. Obred blagoslova vodio je naš umirovljeni biskup dr. Mile Bogović. Okupljanje naroda započelo je već pola sata prije početka na dvorištu Ivana Odorčića Gaše, u podnožju brijega Glavica na kojem je križ podignut. A onda je, u znakoviti i simbolični čas, točno u tri sata poslije podne naš župnik don Anđelko, kao domaći i u ulozi voditelja programa, pozdravio više od stotinu okupljenih na to slavlje. Uz biskupa Milu, bili su otočki dekan i župnik mons. Tomislav Šporčić, švički župnik vlč. Mile Rajković, naš 'Domaći' mons. Milan Šimunović te don Jure Ladišić, a sve je iznenadio svojim dolaskom don Tihomir Vulin, dugogodišnji župnik Vira a sada na službi u Posedarju. Zajedno s našim župljanima okupili su se vjernici iz župa Otočkog dekanata (poglavito iz Otočca, Brloga i Švice), ali također iz Vratnika, Ninskog Dračevca, Komiže i Zagreba, a došla je čak i župnikova rodbina iz Kaštela i Doca Donjega. Uz predstavnike braniteljskih udruga, hrvatske vojske i policije, susretu su nazočili otočki gradonačelnik Stjepan Kostelac sa suradnicima, ličko-senjski župan dr. Darko Milinović s velikom skupinom suradnika te gospićki gradonačelnik Karlo Starčević.

Prenoseći pozdrav "Planetarne Hrvatske", međunarodne mreže Hrvata koja je inicirala podizanje toga križa (veličine 16x8 metara), don Anđelko je istaknuo kako su članovi spomenute "mreže" željeli da se upravo u Gospićko-senjskoj biskupiji odnosno na području Ličko-senjske županije odnosno, kaže se uobičajeno kaže "u Lici" podigne ovakav veliki križ, jer "upravo je ovaj naš dragi prostor ne samo spoj sjevera i juga te 'hrvatska kralježnica', nego je – kako su istaknuli – u prošlosti mnogo prepatio i krvario u borbama 'za krst časni i slobodu zlatnu', tj. za slobodu našega naroda. Zato je upravo KRIŽ najbolji 'spomenik', jer on je nama kršćanima svjedočanstvo vjere i znak Božje ljubavi za nas, ali – po Isusovoj pobjedi – križ je i znak naše pobjede!"

Nakon biskupovih uvodnih riječi i molitve formirana je procesija s križem na čelu, koji je nosio Joso Nikšić, uz kojega je bila Marija Rubčić s kadionicom. Tijekom molitvenoga hoda po stazi dugoj oko četiri stotine metara do križa naš je župni zbor prema obredniku vodio pjevanje psalma s antifonom "Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista" – kitice psalma naizmjence su pjevali Tomica Kranjčević i župnik don Anđelko.

Po dolasku do Zavjetnoga križa, najprije je proglašena Riječ Božja – ulomak iz Poslanice Filipljanima pročitao je mons. Šimunović, a psalam je čitala Katarina Kranjčević – a potom je biskup Bogović održao nagovor. Odmah na početku istaknuo najprije kako ni prije a ni danas mnogima nije shvatljivo da smrt može biti put u život, kao što nije bilo shvatljivo ni Isusovim učenicima dok nije uskrsnuo i poslao im Duha Svetoga. Naime, naglasio je biskup, "nije tajna u križu nego u onome tko je bio na križu. To se vidi po križu lijevog razbojnika. U njegovom križu bila je mržnja i nebriga za ikoga drugoga osim za sebe. To je put u propast. U Kristovom križu, i njegovom umiranju bila je prisutna ljubav i žrtvovanje za drugoga. On tada moli Oca da oprosti i onima koji ga muče… U takvim časovima ostati ljubavlju vezan i za Oca i za čovjeka, pa i za onoga koji ga bičuje, koji ga pribija na križ, to je najjači izraz ljubavi i prema Bogu i prema čovjeku", rekao je biskup Mile te podsjetio da su Hrvati pokršteni od misionara koji su im dali glagoljicu, čije je prvo slovo zapravo je KRIŽ! "Nakon oslobođenja od Turaka, na početku novog poglavlja života u Lici, Marko Mesić je u središtu Like (Perušiću) podigao spasonosni znak – Sv. Križ. A i Gacka je dobila u Prozoru crkvu Sv. Križa. Nakon našega oslobođenja i mi želimo premrežiti Hrvatsku križevima. Jedan od njih danas blagoslivljamo", posvijestio je biskup, naglasivši da je i na pragu trećeg tisućljeća papa Ivan Pavao II. uzdignuo upravo križ Kristov kao spasenje, što pokazuje i njegov spomenik pred CHM na Udbini.

Potom je biskup Bogović, na temelju Sv. pisma obrazložio kako, za razliku od onoga koji uvijek ljubi, postoji "biće koje ne može a da ne mrzi, ali nikada to neće drugome reći", a to je Sotona, Đavao, zli duh, koji je lukavo zaveo prve ljude, ali nije mogao Isusa. Međutim, naglasio je biskup, kršćanin ne smije misliti da taj duh više nije u svijetu, jer "ima i danas čitavih slojeva društva koji su pod snažnim utjecajem Zloga. Zar ne vidite koliko je poklonika laži, koliki je otpor prema istini. Kako se izvrću pojmovi i sudovi. Od agresora se pravi branitelje, a branitelje sudovi proglašavaju agresorima; proizvodnja laži predstavlja se kao borba za istinu, a borba za istinu proglašava se govorom mržnje. Pogodovanje grijehu predstavlja se kao borba za ljudska prava. One koji žele ukloniti naslage povijesne laži proglašava se revizionistima u smislu da vrše nasilje nad poviješću... ", naveo je dr. Bogović neke primjere iz naše stvarnosti. Dodao je potom kako zao duh, po riječima Sv. Petra, "kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre" (1Pt 5,8) pa tako "on govori i da ne treba pokopati one koji su nakon Drugoga svjetskog rata bačeni na otpad jer ih se nije ni smatralo ljudima. Zacijelo zli duh ni danas ne spava, i treba ga razobličiti", napomenuo je biskup, naglasivši kako to može dobro učiniti samo onaj tko je spreman ići na križ. Jer na križu je đavao poražen, a onaj koji nije spreman za istinu ići i na križ, može lako postati glasnogovornik Zloga, kao što su bili farizeji, učitelji Zakona. Najveća zamka Sotone jest da treba bježati od križa, da je patnja znak poraza, istaknuo je dr. Bogović, dodavši da upravo "taj navještaj Sotonini apostoli šire po svijetu" pa tako vidimo kako nekad kršćanska Europa bježi od križa. Međutim, zaključio je biskup, Bog pred našom mukom, bolešću, osamljenošću, depresijom, starošću uzdiže KRIŽ kao spasonosni znak života. Zato taj znak stavljamo na sebe i na naše grobove. "Nije bilo mjesta gdje bi Krist posvjedočio beskrajnu ljubav prema Bogu i čovjeku. Zato je kao pobjednik ušao u vječnost – i kao čovjek. Kada se tako gleda onda svaka nevolja i patnja može biti nova stepenica prema našoj vječnoj pobjedi. Najteži poraz Zloga bit će u tome kada na kraju spozna da je želeći ljudima zlo, pomogao im je da rastu u dobru. To, dakako, vrijedi za one koji su u Kristu prepoznali put, istinu i život."

Poslije nagovora biskup je izmolio blagoslovnu molitvu, poškropio i pokadio veliki križ, a potom je zbor s narodom odpjevao pjesmu "Častimo te, Križu sveti". Zatim je župan prinio vijenac u ime Ličko-senjske županije, a potom su upaljene svijeće u ime hrvatskih branitelja, Grada Otočca (gradonačelnik) te mjesta i župe Kompolje (Ivan Degoricija), nakon čega je otpjevana himna Lijepa naša.

Na koncu obreda, prije biskupova blagoslova i otpusta, župnik don Anđelko je zahvalio svima koji su omogućili taj događaj te pridonijeli tome slavlju, u prvom redu 'Planetarnoj Hrvatskoj', "koja nam je ovaj gospićko-senjski odnosno ličko-senjski, ali i kompoljski Zavjetni križ darovala", potom kompoljskoj obitelji Degoricija koja je parcelu i okoliš darovala za izgradnju križa, zatim projektantskoj tvrtki te otočkoj građevinskoj tvrtki GIVI. Zahvalio je također klesarskoj radionici MARINCEL, koja je izradila i postavila ploče na postolju križa, te komunalnom otočkom poduzeću GACKA na daru cvjetnih aranžmana, kao i župnom zboru koji je pripremio poseban program za to slavlje. Župnik izražava zahvalnost također susjedima Zavjetnoga križa, koji su omogućili prolaz kamionima preko svojih parcela tijekom izgradnje Križa, zatim svojemu 'savjetniku za kulturu' Milanu Kranjčeviću za pomoć tijekom pripreme za gradnju, kao i medijima koji su došli popratiti ovo slavlje.

Na koncu je župnik naveo četiri poruke odnosno značenja toga 'zavjeta', tj. Križa. "To je najprije želja da KRIŽ, kao znak naše pobjede i vjere, bude s glavnih prometnica svim prolaznicima (i strancima i domaćima) vidljiv podsjetnik na naš odnosno hrvatski identitet. Istodobno, svrha je toga poduhvata na civiliziran način oduprijeti se teretu UN-tribunala, koji (teret) nam je kao narodu i pojedincima nametnuo po svijetu i to tijekom borbe za slobodu i stvaranja hrvatske države. Ujedno, tim Križem želimo zacijeliti također 'stigme' i rane drugih nepravednih sudišta i montiranih procesa tijekom naše teške prošlosti. Konačno, taj Zavjetni križ, u aktualnim sadašnjim i budućim novim ugrozama kršćanskoga identiteta u Europi, može nama u Hrvatskoj posvijestiti nekadašnju ulogu 'antemurale christianitatis', a sve kršćanske narode podsjetiti na dramatičan poziv pape Sv. Ivana Pavla II (od 22.10.1978.), koji kao da je izravno upućen nama danas: Europo i Hrvatska, 'širom otvorite vrata Kristu'!"

Nakon svečanog obreda narod se zadržao na domjenku kod šatora koji su nedaleko od križa podignuli članovi kompoljskog Lovačkog društva "Vepar" gdje su sve prisutne željeli počastiti župnik don Anđelko i Kompoljčanin Joso Nikšić, koji je potaknuo i pomogao podizanje nekoliko križeva u Kompolju.

Natpis (na ploči) na hrvatskom jeziku glasi:

"Navik on živi ki zgine pošteno!"
ZAVJETNI KRIŽ
U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA
BOJIŠTA, STRATIŠTA I SUDIŠTA
OD STOLJEĆA SEDMOG
DO HAŠKOG TRIBUNALA
I NAŠIH DANA.
'Planetarna Hrvatska'
2019.

Ponedjeljak, 28. Listopad 2019.

Blagoslovljen naš veliki 'Zavjetni križ' – zahvala za prošlost, zavjet za budućnost
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>