Propovijed vlč. Mile Rajkovića u Kompolju

SVETKOVINA SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA, 26.12.2019.
Misna čitanja: Dj 6,8-10; Mt 10,17-22

Braćo i sestre,
Crkva od davnina na drugi dan Božića slavi blagdan Sv. Stjepana. Djela apostolska predstavljaju nam njega, mladoga kršćanina grčke kulture, kao "muža puna vjere i Duha Svetoga" (Dj 6,5). Prva ga je kršćanska zajednica izabrala za đakona, tj. za poslužitelja kršćanske zajednice, napose onih najpotrebnijih. Ujedno Djela apostolska govore i o Stjepanovu djelovanju te da je "činio velika čudesa i znamenja u narodu" (Dj 6,8). To je razbjesnilo židovske poglavare te su ga osudili na smrt i kamenovali. A Stjepan umirući, ne bjesni na svoje mučitelje i ubojice nego moli Gospodina Isusa u kojega je povjerovao ne da ih kazni nego da im oprosti (v. Dj 7,54-60). Tako je đakon Stjepan postao pravi i prvi svjesni svjedok vjere u utjelovljenoga Sina Božjega, našega Gospodina Isusa Krista čiji smo rođendan jučer proslavili.

Na početku današnjega evanđeoskog odlomka čuli smo Isusovu opomenu apostolima: "Čuvajte se ljudi, jer će vas predavati vijećima... Svi će vas zamrziti zbog imena moga" (Mt 10,17.22). Teško je shvatiti da je to moguće, ali jest. Budući da je Bog utjelovljenje potpunog savršenstva, njegovi nasljedovatelji trebaju biti sveti, jer je On svet, zašto onda oni koji žele ići njegovim putovima moraju biti odbačeni, omraženi poradi vjere u Isusa Krista? Iskustvo kršćana govori da je, nažalost, tako. Najčudnije je to što ponekad i vjernici ustaju protiv vjernika. Ponajčešće zbog nesporazuma koje sotona ubacuje u ljudska srca.
Bit će dobro, kako bismo si to malo bolje pojasnili, na kratko se vratiti na same početke, dakle, prvoj biblijskoj knjizi, Knjizi Postanka. Naši su praroditelji Adam i Eva, prema opisu u toj knjizi, bili sretni. U zemaljskom im raju, u koji su bili smješteni, ništa nije nedostajalo. Bog je bio među njima, razgovarao s njima i, u biti, vrlo im je malo ograničenja postavio. Jer sve im je dao na raspolaganje, jedino ih je upozorio da ne jedu plodove "sa stabla spoznaje dobra i zla", jer ako ih budu jeli "zacijelo će umrijeti" (v. Post 2,17). Nije, dakle, tu riječ ni o nikakvoj jabuci, ona se uopće ne spominje, nego o određenom upozorenju u kojem ih Bog savjetuje da sve mogu koristiti, ali da ne odlučuju sami što je dobro a što zlo. Budu li sami odlučivali što je dobro a što zlo, upast će u velike probleme. Bog ih je upozorio na moguću opasnost, i to jednu jedinu, a na njima je bilo samo da to upozorenje poštuju. Dakle, sve im je bilo dano, no ispostavilo se da je i to bilo za njih previše. Dok je Eva prolazila pokraj drveta, đavao koji se pretvorio u zmiju, zapodjenuo je razgovor s njom. Važno je istaknuti i zapaziti kako je đavao pretvoren u zmiju razgovor s Evom započeo od istine. Naime, Bog je zaista govorio onako kako ga je đavao u liku zmije citirao. A što je bilo nakon toga?
Nakon Evina potvrdnog odgovora reče "zmija ženi: 'Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.' Vidje žena da je stablo dobro za jelo, za oči zamamljivo, a za mudrost poželjno: ubere ploda njegova i pojede. Dade i svom mužu, koji bijaše s njom, pa je i on jeo. Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli… Uto čuju korak Jahve, Boga... i sakriju se... među stabla u vrtu" (v. Post 3,1-8).

Možda se može činiti, dragi vjernici, da ovo o čemu govorim i što citiram nema veze s današnjim blagdanom i mučeničkom smrću Sv. Stjepana. Međutim, ima - i to mnogo. Ako samo malo promotrimo suvremeni svijet, ako promotrimo međuljudske odnose - ne negdje daleko, nego ovdje u Kompolju, Brlogu, Švici - onda možemo vidjeti kako se shema sotonskog djelovanja u životima ljudi pojedinačno, pa čak i cijelih društava, stalno ponavlja. Također je vidljivo da se ispunjavaju i Isusove riječi: "Svi će vas zamrziti zbog imena moga." Riječ "mržnja" je u ono vrijeme imala nešto blaže značenje, njezino značenje imalo je smisao "ne želim vidjeti" (nekoga). Upravo onako kako naši praroditelji, pošto su sagriješili, nisu željeli vidjeti Boga niti da on vidi njih pa su se sakrili. Govoreći iz današnje perspektive, Kristov učenik koji ozbiljno živi svoju vjeru, tj. nastoji je sa svom ozbiljnošću provoditi u djelo u svakodnevnom životu, postaje ispit savjesti svima onima koji postupaju prema svojim vlastitim zakonima, a koji su u suprotnosti s onima koje nam je Bog dao da se prema njima ravnamo.
Tvorac prijevare - u kojoj nam lijepim bojama i dobrom okusom skriva zlo - jest sotona. I danas sotona osporava Božju vjerodostojnost i dobrotu. Predstavlja Boga kao sebičnjaka koji drži znanje samo za sebe, a ljude vara prijeteći im smrću ako ga ne budu slušali. A s kojim uvjerenjem sotona to govori čovjeku? Ne, kaže on, "nećete umrijeti!" Gotovo je nemoguće navesti sva, općeprihvaćena osporavanja Božjeg zakona. No, dobro je vidjeti o čemu je tu zapravo riječ.

Na primjer, prva zapovijed Božja zapovijed kaže: "Nemoj imati drugih bogova uz mene!" A koliko samo imamo bogova i božanstava u suvremenom svijetu? Materijalna dobra i novac koji postaju vrijednosti same po sebi. Užitci svakojake vrste, koji su često plod psihičkih poremećaja, knjige u kojima se negira Boga, znanstvenici koji omalovažavaju temeljne principe znanosti iznoseći samo 'dokaze' za svoje teze, ne uzimajući u obzir neugodne činjenice koje im ne idu u prilog i sl

.

A treća Božja zapovijed kaže: "Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!" Zašto, kažu mnogi, ići u crkvu na sv. Misu kad ima toliko drugih zanimljivijih, ugodnijih stvari? Npr. sjediti pokraj trgovine i ispijati litre i litre pive, psovati državu a pogotovo Boga i BDM kako ništa ne valja, kako sve propada i kako je sve skupo itd. Ništa im ne valja, ali za pivu, rakiju, cigarete - za sve beskorisno imaju. Iz iskustva znam da je bilo pojedinih očeva, neću reći i majki, koji su išli svakog dana od trgovine do trgovine ili kafića, pijuckali i pušili a ujesen se žalili kako nemaju novaca da bi kupili djeci, tj. đacima odjeću i knjige za školu. Nije riječ o Kompolju ili Brlogu - ali nije ni daleko, iz Gacke je doline. Zašto se odmarati nedjeljom kada se upravo toga dana mogu nadoknaditi zaostatci u poslu cijelog prošlog tjedna? Pa to, kažu, nikome ne čini štetu! Ali zaboravljaju da sam Bog kaže: "Sjeti se da svetkuješ dan Gospodnji."

Zatim, zar više ne vrijedi ili ne postoji zapovijed Božja: "Ne sagriješi bludno!" Da, to Bog kaže, ali u stvarnosti što imamo u mnogim brakovima? Česta su opravdanja: Nije uspjelo! Dakle, netko je nekome već dosadio pa se ide u drugu vezu, pa ponovno razočaranje, suze, uništen osjećaj sigurnosti i voljenosti kod djece, kao i mnogobrojne druge posljedice. Kažu da nije moderno držati se samo jednog bračnog partnera. Gluposti, rasulu i propasti daje se opravdanje i vrijednost.

A onda peta Božja zapovijed: "Ne ubij!" Što je s abortusima - a svaki će vam liječnik reći da život počinje začećem, pa eutanazija - liječnikom potpomognuto ubojstvo slabih, starih i nemoćnih, kojega, hvala Bogu, kod nas još nema, ali kako mi imamo neke napredne nevladine udruge - koje država financira a one tako 'lijepo', za 'dobro naroda', pljačkaju ovaj narod - možemo računati da će i to zlo ubrzo k nama doći.

Zatim, glede četvrte Božje zapovijedi - što je s ljubavlju djece prema već nemoćnim roditeljima? Isto tako, kakav je naš odnos prema pokojnima? Sjetimo li ih se kao kršćani molitvom i ponekom misom ili ih prepuštamo potpunom zaboravu? Valjda su zaslužili da ih se sjetimo i da molimo Boga za oprost njihovih grijeha, ako su ih imali (a nema toga tko grijeha nema!), jer dali su nam ono što je najvažnije i najdragocjenije - a to je život!
Zapamtimo, braćo i sestre: pojedinci i narod bez memorije, bez sjećanja na one koji su nam prethodili i od kojih smo potekli - propadaju, nestaju. Pogledajmo malo oko sebe - koliko nas ima? Zašto je važno sjećanje? Pa upravo zato da održimo duhovnu vezu s onima za koje kažemo da su nas voljeli i da smo ih voljeli i da ih još uvijek volimo i čekamo da se jednom nađemo kod Onoga koji je rekao prije uzašašća na nebo da će opet doći, ali u slavi, sa svojim anđelima, da bi zauvijek odvojio dobre od zlih, nemarnih, nepravednih, bezosjećajnih. Sjećajmo se svojih pokojnika, pričajmo svojoj djeci o njima da se ne dogodi da dođe netko prijaviti smrt svoje bake, a ne zna kako se ona kao djevojka prezivala. Bio je jedan slučaj da čak ni sin nije znao kako mu se majka zvala kao djevojka, pa je trčao za sestrom da je pita. To je tužno i ružno. I to je jedan od razloga zašto propadamo i nestajemo…!

I na koncu, još jedno važno pitanje: Kakav je općenito odnos među nama? Kada netko nekoga upozori na zlo koje čini, ili ga opomene u brizi za njegovo spasenje, postaje li mu odmah najveći neprijatelj? Obično se optužuje onoga koji opominje, a ne izvlači se korist iz danog savjeta. Suvremeni čovjek, u ime prava, sve odlučnije i snažnije odbacuje Božji zakon zamjenjujući ga suprotnim zakonom misleći da će tako biti sretniji i mudriji. No, kako stvari stoje u stvarnosti… - nažalost znademo.
Zatim, kakav je moj odnos prema crkvenom nauku? Branim li ga ili ga možda samo djelomično prihvaćam ili mu se čak i protivim?

Sv. Stjepan Prvomučenik nam je primjer kako se brani Božja istina. Nije mu, sigurno, bilo drago što će morati tako trpjeti kao što je trpio, ali ostao je do kraja vjeran svome Gospodinu, uskrslom Spasitelju. Nije optuživao svoje mučitelje, kao ni njegov Učitelj, nego je molio za njih: "Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" To je veličina sveca, svakog sveca mučenika, jer ni jedan od njih ne traži od Boga osvetu za svoje mučitelje, nego oprost. Kao što je i Isus molio Oca nebeskog na križu: "Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!"

Zato, Bože, daj nam snage da u trenutcima progona i muka ostanemo uz tebe poput Sv. Stjepana! Amen.

Petak, 27. Prosinac 2019.

Propovijed vlč. Mile Rajkovića u Kompolju
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>