Iz župa Kompolje i Brlog

- od nedjelje uoči Velike Gospe, 14. kolovoza 2011.

Odlukom našega biskupa dr. Mile Bogovića, novim upraviteljem župe Kompolje i župe Brlog (excurrendo) imenovan je don Anđelko Kaćunko, koji je na tu dužnost stupio nakon preuzimanja župa od dotadašnjega privremenog upravitelja mons. mr. Tomislava Šporčića, generalnog vikara i otočkog župnika. Službena primopredaja pred predstavnikom biskupije ekonomom vlč. Nikolom Turkaljem obavljena je 17. kolovoza 2011. u župnom domu u Otočcu.

Prvi, ali "neslužbeni" nastup novoga župnika u njegovim novim zajednicama i susret sa župljanima bile su sv. Mise u nedjelju 14. kolovoza – u Kompolju u 13,00 sati, a u Brlogu u 14,30 – koje je mons. Šporčić prethodno najavio. Budući da je don Anđelko tada službeno još bio vikar u Gospiću, prije podne na Veliku Gospu predvodio je svete Mise u katedrali, a večernju je slavio u Poljicima zajedno s mons. Šporčićem.

Za proslavu ljetne "Stipanje" (blagdan tradicionalnog suzaštitnika župe, Sv. Stjepana Kralja ili Sv. Stjepana Ugarskog - po obnovljenom kalendaru slavi se 16. kolovoza, a prije je "padao" na 20. kolovoza), župljani Kompolja duhovno su se pripremali trodnevnicom od 18. do 20. kolovoza, koju je predvodio novi župnik. Prvi dan, četvrtak, nakon sv. Mise upriličena je pobožnost klanjanja pred Presvetim, s nakanom za nova duhovna zvanja. U petak je poslije Mise bio Križni put i molitva za starije i bolesne župljane, a u subotu su bili pozvani mladi također na svetu Misu i posebnu molitvu za hrvatsku katoličku mladež ter za mlade okupljene na Svjetskom susretu u Madridu.

Glavno slavlje, koje redovito privuče Kompoljčane iz svih krajeva Lijepe Naše u kojima žive, ali i one iz inozemstva, održano je u nedjelju, 21. kolovoza i odisalo je posebnom radošću svih župljana što su konačno dobili svoga župnika, kojemu je to bio i prvi službeni nastup pred svojim vjernicima. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, koje je svojim mladenačkim zanosom i pjevanjem animirao gospićki župni VIS Angelus pod vodstvom Nikole Perišića, predvodio je don Anđelko Kaćunko u koncelebraciji s vlč. Milom Rajkovićem, župnikom susjedne Švice.

Don Anđelko je u propovijedi, na temelju Isusova pitanja učenicima što misle tko je On, naglasio da nitko pred tim pitanjem ne može ostati ravnodušan. Podsjetivši na riječi Sv. Petra da osim Isusa Krista "nema uistinu po nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti", propovjednik je istaknuo da je u tu istinu čvrsto povjerovao i Stjepan Ugarski koji je na Božić 1000. g. okrunjen papinom krunom okrunjen za kralja. Tako je u Ugarskoj udario temelje državnosti i učvrstio temelje Katoličke crkve. Postao je u svome narodu i kralj i apostol, jer je Mađarsku konačno priveo kršćanstvu. A budući da je Hrvatska od početka 12. st. bila u sastavu s ugarskim kraljevstvom, Sv. Stjepan Kralj od tada je jako štovan i u našem narodu, a posvećena mu je i zagrebačka katedrala (zato je i Matoš napisao pjesmu s naslovom Pri svetomu kralju…)! Nakon što je naveo dio pisma koje je Stjepan pisao svome sinu Emeriku, upućujući ga kako će se izgrađivati u krjepostima i uzdizati vjerski život, don Anđelko je naglasio da su te riječi Sv. Stjepana Kralja upućene su svima nama, jer je bitno poslanje, glavna zadaća svakoga kršćanina - svetost! "Međutim, u ludosti ovoga vremena u kojemu mi živimo - najteže je biti kršćanin, jer sve oko nas odvraća nas od toga. Čitava tzv. kultura slobodnog vremena, tj. industrija zabave danas je usmjerena protiv Evanđelja, estrada ruši Deset zapovijedi, filmovi uništavaju naravni moral, a televizija (posebno tzv. "pobožnim" sapunicama) to sve zajedno zakopava duboko da nestane iz javnosti", posvijestio je svojim vjernicima novi župnik, zaključivši propovijed poticajnim riječima: "Isus Krist je oduševio i Stjepana Kralja koncem 10. stoljeća, jednako kao i stotine tisuća mladih koji se u Madridu druže s papom Benediktom, koji je također oduševljen Isusom Kristom. Zato papa mlade podsjeća, baš kao što je i Sv. Stjepan poučavao svoga sina, ali i nas danas ovdje, da je Isus Krist jedini Spasitelj, jer sam je rekao: 'Ja sam Put, Istina i Život!' Neka nam zagovor Sv. Stjepana Kralja pomogne da u svakom trenutku svoga života znademo odgovoriti na pitanje tko je za nas Isus Krist. Odnosno, kako je rekao Sv. Petar – da možemo svakome dati obrazloženje nade koja je u nama. Amen."

Pri kraju obreda svećenicima se pridružio i mons. Šporčić nakon sv. Mise u Otočcu ter je posebno pozdravio i predstavio novoga župnika i kratko se osvrnuo na tijek radova oko obnove crkve. Potom je novi župnik zahvalio svima koji su dali svoj doprinos tome lijepom slavlju, a posebno svećenicima koji su u proteklom razdoblju duhovno skrbili za župu - mons. Šporčiću, mons. Šimunoviću i vlč. Rajkoviću. Novi župnik izrazio je radost zbog oduševljenja naroda koje je susreo i izrazio nadu ne samo u što skoriju potpunu obnovu crkve nego i u uspješnu duhovnu izgradnju zajednice za što, kako je istaknuo, u Kompolju ima temelja. U svim zajedničkim nastojanjima i u borbi koja nas čeka, zaključio je don Anđelko, ničega se ne trebamo bojati ako nam glavno oružje bude "duhovni PZO", tj. ako nas budu nosili ponos, zajedništvo i optimizam.

Poslije euharistijskog slavlje radosno se ozračje tijekom prekrasnoga sunčanog dana nastavilo sve do navečer, dakle i poslije druge sv. Mise u 17 sati. Da bi proslava "Stipanje" bila na doista vrhunskoj razini mnogi se angažirali – župljani su sami skupljali priloge (uključilo se 80 darovatelja), crkva je lijepo okićena (oko čega se osobito trudila mežnjarica Mira Kranjčević, uz pomoć nekoliko vrijednih župljanki), a uređen je i okoliš. Za tjelesnu okrjepu izvrsnom kotlovinom pobrinulo se lovačko društvo "Vepar" iz Kompolja, a bilo je i drugih domaćih specijaliteta u izobilju. Veselom i raspjevanom raspoloženju razdraganoga mnoštva – u kojem je radosno sudjelovala i grupa talijanskih hodočasnika, prijateljâ jednoga Kompoljčanina (koji su ostavili i novčani prilog za crkvu) - pridonio je mladi tamburaški sastav iz Otočca "Razbijene čaše", a mnogi su imali prigodu provozati se u zaprežnim kolima s okićenim konjima. Kako bi slavlje imalo i svoju sportsku stranu, priređen je malonogometni turnir kod osnovne škole. Za uspomenu na taj mnogima nezaboravan događaj fotografije i DVD-snimku napravio je studio FMI iz Gospića, a nisu izostali ni medijski osvrti pa su tako, među ostalim, Novi list (22.8.) i Slobodna Dalmacija (23.8.) objavili priloge o tome jedinstvenom kompoljskom slavlju.

S dolaskom novoga i stalnoga župnika u Kompolje i Brlog, u dogovoru sa župljanima i susjednim župnicima provedena je uskladba satnice početka svetih Misa. Tako je u Brlogu zadržan običaj da sv. Misa počinje u 14,30 sati u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu i po dogovoru za velike blagdane, a u Kompolju će Misa biti redovito svake nedjelje u 10,00 sati. Vjernici su također s radošću prihvatili i župnikov poticaj da se uvede pobožnost devet prvih petaka u čast Srcu Isusovu, s nakanom molitve za duhovna zvanja. S istom nakanom tijekom cijeloga mjeseca listopada u župnoj crkvi Sv. Stjepana Mučenika svaki dan u 18,00 sati bila je listopadska pobožnost Majci Božjoj ter je potom kad god je bilo moguće slavljena sv. Misa. U toj pobožnosti redovito su sudjelovali pretežito mladi i vjernici srednje dobi, ali su joj poseban "pečat" dale djevojčice Glorija Kranjčević i Marija Rubčić, učenice petoga odnosno drugoga razreda osnovne škole, redovitim svakodnevnim predvođenjem moljenja Gospine krunice.

Tijekom jesenskih mjeseci bilo je nekoliko događaja na biskupijskoj razini u kojima su sudjelovali vjernici obiju župa – Kompolja i Brloga. Tako su zajedno - pridruživši se župljanima Otočca – hodočastili na slavlje Hrvatskih mučenika i posvetu CHM na Udbini, 10. rujna, a to zajedništvo ponovilo se u prigodi biskupijskoga obiteljskog hodočašća na Trsat, 22. listopada, na kojem je bilo dvanaest Kompoljčana svih uzrasta. A naši mladi župljani sudjelovali su također na Saboru katoličke mladeži naše biskupije, koji je održan u Gospiću 8. listopada. Isto tako je troje čitača iz naše župe, zajedno sa župnikom, sudjelovalo na biskupijskom susretu na Plitvicama, 12. studenoga.

U samoj župi Kompolje održan je u "kvartiru", 12. listopada sastanak Župnoga pastoralnog vijeća (u tadašnjem sazivu), na kojem se uglavnom raspravljalo u svezi s radovima na obnovi crkvi. Upravo je zato na sastanku bio i mons. Tomislav Šporčić, koji je kao privremeni upravitelj župe inicirao i vodio radove.

Svetkovinu Svih Svetih obje su župe proslavile na uobičajen način - sveta Misa bila je u Kompolju u 10,00 sati, u Brlogu u 14,30. Nakon slavlja u crkvi vjernici su sa svećenikom pošli na groblja gdje su izmolili molitve za naše pokojne.

U nedjelju, 13. studenoga obavljene su konzultacije za izbor novoga ŽPV, koji se održava na prvu nedjelju Došašća.

Od ostalih crkvenih događaja s posebnom radošću možemo izdvojiti vjenčanje Kompoljčanke Mirjane Maratović i Otočanina Ante Atalića, koje je neuobičajeno svečano obavljeno u župnoj crkvi u Kompolju, 27. kolovoza. To vjenčanje posebno je razveselilo novoga župnika, ne samo zato što mu je prvo odmah po dolasku u novu župu, nego također jer takva slavlja, nažalost, nisu u Kompolju česta. Tako je od 2000. do 2010. u župi samo 20 parova (2007. ni jedan!) sklopilo sakramenat sv. Ženidbe, što su prosječno dva godišnje. Imajući to u vidu možemo se sada radovati, jer je u ovoj (2011.) godini to bilo "čak" četvrto vjenčanje.

U župi Brlog nije bilo nikakvih izvanrednih radosnih događaja, osim što je 31. listopada u 11,00 sati slavljena sv. Misa u Domu za odrasle "Bistričak". Župnik don Anđelko je prethodno u dva navrata pohodio Dom, upoznao se s vodstvom i osobljem Doma ter dogovorio da se o velikim blagdanima za štićenike redovito slavi sv. Misa.

Nažalost, župa Brlog se u listopadu i studenome oprostila od dvoje svojih članova. Na mjesno groblje smo najprije, 19. listopada – točno dva mjeseca prije njezina 77. rođendana), ispratili pokojnu Mandicu Jurković (rođena je 19. 12. 1934. u Brlogu, a okrijepljena svetim sakramentima umrla je u bolnici u Karlovcu 17. 10. 2011.). Veliko mnoštvo okupilo se na ispraćaju kod mrtvačnice u Kompolju, kao i na sv. Misi u brloškoj župnoj crkvi ter izrazilo iskrenu sućut pokojničinu suprugu Ivanu i djeci – Mariji, Mili, Iliji i Ivici. Slično je bilo i 8. studenoga na ukopu pokojnog Mile Lončara (rođen je 22. 12. 1952. ), koji je nesretnim slučajem stradao u rodnom Drenovu klancu dva dana ranije. Posebno je dirljivo bilo na ispraćaju ispred mrtvačnice u Otočcu, kad su školski kolege i kolegice pokojnikovoj kćeri izražavali sućut s bijelim ružama u ruci.

Ako su pokojnici za vrijeme svoga zemaljskog života nekome nešto nažao rekli ili učinili, neka im svatko od srca oprosti! Pokoj vječni daruj im, Gospodine!

Ovaj izvještaj ipak možemo zaključiti u vedrim tonovima, jer je sve obradovala radosna vijest pri kraju godine - rođenje blizanki u obitelji Marincel. U tome vidimo određenu znakovitost i nadu da se mladi više neće seliti iz Kompolja kao prije. Ujedno, naših 15-ak sadašnjih kandidata za Prvu pričest i Krizmu pripremamo ne samo za primanje svetih sakramenata nego i odgajamo za buduće roditeljstvo, koje uključuje i odgovornost za budućnost Crkve i Domovine. Također, imamo i raznih planova za unošenje "pastoralne živosti" u obje župe, u čemu se svakako očekuje poletno zauzimanje novih ŽPV. Gledajući prema Božiću, sa željom u ostvarenje svih dobrih ideja, Kompolje i Brlog unatoč krizi nadaju se duhovno boljoj budućnosti u novoj godini, moleći od Gospodina snagu po zagovoru svojih svetih zaštitnika – Stjepana Prvomučenika i Stjepana Kralja ter Sv. Elizabete i Blažene Djevice Marije.

Četvrtak, 24. Studeni 2011.

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>