Božja navigacija

Biskupova propovijed na korizmenom hodočašću Otočkoga dekanata u CHM
Udbina, 16. ožujka 2014.

Pozdravljam vas dragi i vjernici otočkog dekanata na trećem korizmenom hodočašću u Crkvu hrvatskih mučenika koji ste došli ovamo sa svojim svećenicima i dekanom mons. Tomislavom Šporčićem. Pozdravljam članove Biskupijskog pastoralnog vijeća i župnih pastoralnih vijeća, kao i sve vas, dragi hodočasnici, iz svih župa otočkog dekanata.

1. Ovo je treće hodočašće dekanatā naše Biskupije u CHM. Crkvu ste već upoznali, ali ona će biti trajno nadahnuće svakom kršćaninu i svakoj našoj vjerničkoj zajednici. S mons. Rogićem smo više puta razgovarali kako dobro napraviti i postaviti putokaze prema ovoj crkvi. No, svakako je još važnije da ona bude putokaz svakom hodočasniku prema vječnoj adresi. Sam Bog je – kako kaže današnje evanđelje – jasno rekao tko je vodič prema tome cilju: "Ovo je sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!"

2. Hodočašće. I ovo naše putovanje mi vjernici gledamo pod vidom vječnosti. Drugi nemaju cilja izvan ovog zemaljskog svijeta. Najprije treba reći da u kršćanskom smislu mi u ovom svijetu nećemo doći do životnog cilja ni do trajnog doma. Prvi su kršćani govorili da je njihova zajednica 'paroikia' – privremena kuća, boravište – na putu u vječnost. Mi smo pod Božjim vodstvom na putu prema svojoj trajnoj adresi, a postojeći svijet ima danas dosta jasnih putokaza koji nas tamo vode, napose je Crkva Božja za to zadužena. I na današnjem hodočašću nadamo se da ćete prepoznati jasne putokaze prema toj adresi.

3. Gdje je naša trajna adresa? U Bogu – u Presvetom Trojstvu! Konačna i trajna adresa je u Bogu i "nemirno je srce naše dok ne otpočine" na toj adresi, kako bi rekao Sv. Augustin.
Mi premalo razmišljamo o toj svojoj konačnoj adresi u Presvetom Trojstvu. Tu nam se zapravo otkriva istina o životu u cijelom svojem bogatstvu. Na toj adresi osigurana nam je vječnost i sreća. Tu svaki sa svim svojim bićem pripada drugima, i drugi pripadaju njemu. Svima pripada i svi njemu pripadaju. To je život kojim živi Presveto Trojstvo od vijeka. U evanđelju su trojica apostola mogli nazrijeti nakratko to "boravište", ali su odmah dobili upozorenje da je to još daleko. Izlaz prema tome iz ove 'pariokije' Krist kao čovjek imat će uskoro u Jeruzalemu. O tome je on razgovarao s Mojsijem i Ilijom, o čemu nam govori Sv. Luka u svome opisu preobraženja. Svaki čovjek treba biti spreman na izlaz kada ga Bog pozove. Do tada boravi u privremenom boravištu, ali sa svim potrebnim što je za to putovanje potrebno.

4. Danas imamo na putovanjima vodič koji se zove navigacija. Upišeš točno adresu i navigacija te riječju i slikom vodi sve do kraja kada te upozori: stigli smo na odredište. Potrebno nam je za putovanje svjetlo: danje ili umjetno. No ima nekih bića koja mogu hodati ili letjeti i po tami jer ona jednostavno osjećajem primijete je li nešto blizu ili daleko i ne udaraju u to. Postoje neke rakete na navođenje i one nepogrješivo idu prema predmetu koji ižaruje toplinu, koje je te ili one osobine. I nađu ga.
Postoji li slična navigacija pa da nas ona vodi do konačne i trajne naše adrese? O tome imamo dosta i u današnjim čitanjima.

5. Abraham je krenuo iz Ura, a da ni sam nije znao kamo će dospjeti. No Bog ga je pozvao i on je krenuo. Bog je bio njegov vodič, njegova navigacija. Budno je pazio na Božji glas. I nije se prevario. Vjerovao je tome glasu i onda kada je čuo: Uzmi sina svoga i prikaži ga kao žrtvu! Nije tada odustao od slušanja i prihvaćanja toga Božjega vodstva.

6. Abraham nije imao u sebi tu navigaciju, nego ju je primao izvana - od Boga. Kreni amo, kreni tamo, učini ovo, učini ono! Ali Isus je u sebi imao sve potrebno da ljude vodi prema konačnoj adresi. Njemu nije trebao netko pokazati put jer je on Put, njemu ne treba netko saopćiti istinu jer je on Istina, njemu ne treba netko govoriti o životu na krajnjoj adresi, jer je taj život u njemu – on je Život.

7. Isus je došao da čovjeka vodi kao slobodno biće jer je stvoren na sliku Božju, a to znači slobodna. On ga niti goni, niti vuče prema cilju, nego mu tumači i poučava ga da to bude čovjekov slobodni izbor krenuti ili ne krenuti tim putem.
Isus je odgajao za slobodu. On pazi da se čovjek razvija i raste kao slobodan. Uvijek je prvotna ona unutarnja sloboda koja ostaje i onda kada nema vanjske slobode. Sveti Pavao je bio slobodan i u zatvoru, s verigama na rukama i nogama, slobodniji od cara Nerona koji je imao moć narediti progon kršćana. Isus je bio slobodan i na križu, slobodniji od njegovih sudaca i mučitelja.
Isus ne želi da ga ljudi prihvate iz straha ili iz nerazumljivoga strahopoštovanja. Poput pravog odgojitelja on daje hranu i pruža znanje koje čovjek može korisno ugraditi u svoj organizam. Isusove riječi izgovorene su da koriste slušatelju, a ne govorniku; ne služi se govorom da stvara dobro mišljenje o sebi, nego da pomogne slušatelju. Kada je išao na goru preobraženja nije poveo sve apostole, nego samo neke jer drugi još nisu bili u stanju ispravno shvatiti događaj preobraženja. A i onima koje je poveo reče da će to bolje razumjeti nakon uskrsnuća; da drugima o tome uopće ne govore.

8. Sveti Pavao nam je otkrio zakon kršćanske navigacije prema konačnom cilju. Izrazio je to riječima da "onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro" (usp. Rim 8,28). To nam ulijeva hrabrost da se suočimo sa svim teškoćama; i ovim u kojima se sada nalazimo. Ponekad mi je nekako bilo žao slušati glas iz navigacije: "Preračunavam…", pa onda daje novo rješenje nakon što smo pogriješili. Međutim, tako nam i ljubav prema Bogu brzo daje novo rješenje nakon što se ogriješimo o njegovo vodstvo. Nema takve pogrješke na našem putu prema vječnosti koju ljubav prema Bogu ne bi mogla ispraviti i pravo usmjeriti.
Možda se pitamo katkada: Što će biti s nama u ovakvim prilikama, što će biti s našom djecom ako se ovako nastavi? Ali onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro! U tom smislu obratit ću se svim vjernicima naše biskupije posebnom korizmeno-uskrsnom poslanicom.

9. Zahvala. Isus je svoju dionicu prešao u savršenom skladu s ljubavlju prema Bogu i čovjeku. Kada vidimo što je on sve prošao i kako je to prešao, i mi smo pozvani da ga nasljedujemo. Nikada nije dobro stati, kao da smo dosegnuli cilj. Mi smo putnici do kraja. Uvijek i naše privremeno okruženje, i stvarno i duhovno, ima nešto poput Abrahamova Ura što treba napustiti, od čega treba otići. Bog će nas uvijek voditi prema svojim darovima, sve dok ne postane u cijelosti dar nama, sa svojim životom, sa svojom vječnošću i srećom.
Hvala našem domaćinu mons. Tomislavu Rogiću sa sužupnikom preč. Jurom Tutekom, koji su nas sa svojim suradnicima rado dočekali i stoje nam na raspolaganju.
Vratit ćemo se na isto mjesto otkuda smo krenuli na hodočašće. Ali neka to ne bude isto mjesto u našem duhovnom hodu prema vječnosti; neka to bude poziv na duhovni rast i napredovanje slušajući Božju navigaciju u Isusu Kristu. Bog vam u tome bio na pomoći i sveti hrvatski mučenici! Amen.

Božja navigacija
Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Nova stranica župa KOMPOLJE, BRLOG i VRATNIK - na FACEBOOK profilu

Ova mrežna stranica (portal), nakon odlaska bivšega župnika don Anđelka Kaćunka na novu službu u Gospiću, više ne objavljuje sadržaje iz župa u naslovu. Nova...   >>>

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

KOMPOLJSKI "ZBOR" - SLAVLJE 'LETNJE STIPANJE': subota 21.8.!

Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11,00 s. u zajedništvu sa svećenicima Otočkoga dekanata predvodi župnik (u odlasku) don Anđelko. Pjevanje vodi župni...   >>>

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

'Elizabeta' u Brlogu – radostno trostruko slavlje

Proslava blagdana Marijina pohoda Elizabeti, zaštitnice župe Brlog, 29. svibnja, i ove je godine bila svedena samo na liturgijsko slavlje – nametnute 'mjere'...   >>>

Šokantne izjave - poziv na raspravu u Crkvi i društvu

Medicinska aktivistica Vera Sharav - Židovka koja je preživjela holokaust - ukazuje na sličnosti između nacističkog režima i onoga što se događa danas* (u...   >>>

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

Jedinstveno svečano slavlje sakramenata kršćanske inicijacije

U redovitim okolnostima života naših manjih župnih zajednica krštenje djece, premda nije čest događaj, smatra se nečim uobičajenim. Nasuprot tome, pristup...   >>>

Moja Župa
Mise i pobožnosti

Kompolje (župna crkva)

Sveta misa:
nedjeljom u 10,00 sati; radnim danom u 18,00 sati (u zimskom razdoblju) odnosno u 19,00 ili u 19,30 s. (u ljetnom razdoblju)

Pobožnost Srcu Isusovu:
devet prvih petaka (od listopada do lipnja) – sveta misa navečer, potom klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu

Pobožnost Majci Božjoj:
u svibnju i listopadu krunica u 19,00 sati i potom sv. misa

Brlog

Sveta misa:
župna crkva: u drugu i posljednju nedjelju u mjesecu u 15,00 sati
Dom za odrasle "Bistričak": po dogovoru (o većim blagdanima)

Vratnik

Sveta misa:
župna crkva: nedjeljom u 12,00 sati
Crni Kal: prva nedjelja u mjesecu u 15,00 sati

Kad ce opet blog?...   >>>

Sveti Otac Benedikt XVI bio je osam godina na čelu Katoličke crkve. Prvi je Papa u posljednjih sedam stoljeća koji je odlučio...   >>>

13. veljače 2013. na Čistu Srijedu ili Pepelnicu, početku korizmenog vremena sahranjen je vlč. Mile Ivančić. Mučenik i okrutna...   >>>